Acerola (Malpighia glabra L.) stanowi źródło naturalnej witaminy C i A, o dużej aktywności, w naturalnych kompleksach. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga oczyścić organizm, działa moczopędnie. Dzięki bioflawonoidom działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, wzmacnia naczynia krwionośne.
Acerola (Malpighia glabra L.) Należy do rodziny malpigiowatych – Malpighiaceae. Polskie nazwy rośliny to wiśnia z Barbados i łonozlita. Niekiedy używa się spolszczonej nazwy – malpigia. Acerola występuje w całej Ameryce Środkowej. Występuje w postaci drzewka lub krzewu, dorastając do 5 m wys.. Acerola wydaje czerwone, kwaśne owoce – pestkowce (ok. 2 cm średnicy) zawierające dużą ilość witaminy C.
Skład
Owoce aceroli zawierają sporo witaminy C, 1-4,5%. Są bogate w witaminę A – karoten ( 4300-12500 jednostek międzynarodowych wit. A/100 g), witaminę B1, PP, B2. Spośród soli mineralnych należy wymienić żelazo, ułatwiające przyswajanie witaminy C, wapń, fosfor. Cennym składnikiem jest również kwas jabłkowy (L-malic acid). Kora z aceroli zawiera znaczne ilości tanin (20-25%).
Acerola stanowi więc źródło naturalnej witaminy C i A, o dużej aktywności, w naturalnych kompleksach.
Acerola wzmacnia układ odpornościowy (wzmaga produkcję przeciwciał), działa odtruwająco, tonizująco ogólnie, moczopędnie i przeciwwysiękowo. Ma typowe działanie dla bioflawonoidów i witaminy C – wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe.
W medycynie ludowej acerola była używana w leczeniu biegunki i chorób wątroby. Pomocna pomocniczo w terapii nieżytu przewodu pokarmowego, za sprawą właściwości kwasu jabłkowego, askorbinowego, fenolokwasów i garbników.
masa netto: 50g
Skład: mielone owoce Aceroli 50 - 65%
maltodekstryna 35- 50%
Zawartość naturalnej witaminy C - 17%
Kraj pochodzenia: Niemcy
Na podstawie opracowania dr Henryka Różańskiego
Cuti Cuti (Argyrochosma nivea)...