Anyż gwiazdkowy (Illicium verum)

Roślina występuje naturalnie w południowych Chinach oraz w północnym Wietnamie. Drzewo anyżu posiada wiecznie zielone ulistnienie oraz dorasta nawet do 8 metrów wysokości. Tradycyjnie roślina była stosowana jako przyprawa do dań, a dzisiaj znajduje zastosowanie również w kosmetyce oraz w medycynie.

Działanie:

Owoce anyżu posiadają bardzo szerokie zastosowanie. Przede wszystkim pomagają w zwalczeniu niestrawności oraz usuwają wzdęcia i zgromadzone gazy. Anyż działa także przeciwkaszlowo ze względu na pobudzenie produkcji śluzu. Zaleca się także stosowanie anyżu u kobiet karmiących piersią, ponieważ ma działanie mlekopędne. Wykazane zostało także działanie grzybobójcze i fungistatyczne.

Zastosowanie

Anyż gwiazdkowy jest stosowany głównie jako:

  • Przyprawa do dań
  • Olejek do nacierania przy zapaleniach grzybicznych
  • Ozdoba kuchenna
  • Dodatek do kosmetyków
  • W przemyśle alkoholowym, cukierniczym, piekarniczym
  • Lek na niestrawność i wzdęcia
  • W lekach na choroby układu oddechowego.
Produkt dodany do ulubionych