Anyż gwiazdkowy (Illicium verum)
Opis anyżu:
Anyż gwiazdkowy (gwiazdkowaty, gwiaździsty) - łac. Illicium verum, ang. Star anise, hiszp. Badiana. Owoc drzewka anyżowego - badian , dorastającego do 8m wysokości. Należy do rodziny magnoliowatych, wydziela przyjemny, specyficzny zapach anyżu. Drzewo posiada wiecznie zielone ulistnienie równoległe z szerokimi, gładkimi liśćmi. Kwiaty są koloru żółtego, duże oraz pojedyncze znajdujące się w kątach liści.
Spożywaną częścią drzewka anyżowego są wysuszone owoce, złożone z kilku (od 6 do 10) mieszków , tworzących kształt gwiazdki. Każdy mieszek wypełnia brązowe, owalne nasienie. Roślinę znajdziemy w południowej części Chin i północnym Wietnamie. Od wieków znane jest zastosowanie anyżu jako przyprawy do dań, w dzisiejszych czasach stosowany również w kosmetyce.
Zastosowanie: Napar ziołowy, przyprawa do potraw
Skład surowca:
olejek eteryczny (minimum 7%), zawierający trans-anetol (min.86%) , estragol,felandren, foenikulinę, safrol, terpineol
Zawiera również flawonoidy np. rukozyd, fenolokwasy, depsydy ,estry kwasu kawowego, tłuszcze (ok. 20%),popiół (ok.5%)
Działanie:
- owoce anyżu wykazują główne działanie na dolegliwości ze strony układu pokarmowego; pomagają zwalczyć niestrawność , poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych.
- działają także wiatropędnie więc skutecznie usuwają wzdęcia i zgromadzone gazy
- anyż gwiazdkowy działa również pomocniczo wykrztuśnie gdyż pobudza produkcję śluzu (działanie przeciwkaszlowe).
- owoce badianu zastosować mogą kobiety karmiące, ponieważ wykazują działanie mlekopędne.
Zastosowanie:
- przyprawa do dań , składnik chińskiej przyprawy "5 smaków"
- niestrawność, wzdęcia, gazy
- pomaga zwalczyć choroby układu oddechowego (kaszel, zapalenie oskrzeli, tchawicy i krtani)
- dla kobiet karmiących w celu zwiększenia laktacji
- olejek do nacierania przy zapaleniach grzybiczych
- aromatyczny zapach odstrasza owady
- przemysł cukierniczy, alkoholowy, piekarniczy
- dodatek do kosmetyków, przemysł perfumeryjny
- poprzez efektowny kształt stosowany do ozdób kuchennych
Sposób użycia:
Napar:
1 łyżeczka rozdrobnionego surowca na ok. 250 ml wrzącej wody lub mleka (można dodać miód) . Pić 3-4 razy dziennie po 1/2-1 szklance naparu.
Nalewka:
1:5 na alkoholu 60-70%: około 5 ml 3 razy dziennie.