Baobab ( owoc mielony )
Mielony owoc baobabu afrykańskiego z upraw ekologicznych. Baobab to niewysokie drzewo porastające tropikalne tereny. Jego owoce używane są w tradycyjnej medycynie afrykańskiej.
Baobab – mielony owoc
Rodzina: ślazowatych (łac. Malvaceae)
Rodzaj: baobab (łac. Adasonia)
Gatunek: baobab afrykański (łac. Adasonia digtata)
Surowiec: owoc mielony baobabu
Opis rośliny:
Baobab afrykański to drzewo z rodziny ślazowatych, które rośnie w tropikalnym klimacie Afryki oraz w Indiach, gdzie trafiło najprawdopodobniej za pośrednictwem muzułmańskich kupców. Baobab jest niezbyt wysokim drzewem, ma natomiast bardzo szeroki pień. Jest drzewem liściastym i w trakcie długotrwałej suszy gubi swoje liście. Baobab w porze kwitnienia wytwarza białe kwiaty, które otwierają swoje kielichy jedynie nocą i są zapylane przez nietoperze. Owoce baobabu są dość duże, ok. 30-centymetrowe i nazywane są „małpim chlebem”, ponieważ stanowią przysmak pawianów.
Właściwości i tradycyjne baobabu:
Owoce baobabu są znanym surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej przez ludność afrykańską. Zawierają w sobie substancje, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, tj. polifenole, wapń, tiamina, witamina C, potas, kwas nikotynowy, fosfor, sterole i triterpeny.
W afrykańskiej medycynie tradycyjnej baobab jest wykorzystywany przede wszystkim jako środek wspomagający pracę żołądka. Zalecany jest jako wsparcie osobom, które mają problem z utrzymaniem właściwego poziomu glukozy. Owoce baobabu bywają również polecane jako korzystnie wpływające w przypadku podwyższonej temperatury i infekcji.
Przeciwwskazania do stosowania baobabu:
Ciąża i okres karmienia piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Baobab_afryka%C5%84ski
http://www.flowersofindia.net/catalog/slides/Baobab.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoce-baobabu-wlasciwosci-lecznicze-wartosc-odzywcza-zastosowania_44334.html
Więcej informacji o baobabie znajdziesz na blogu:
https://www.plantago-sklep.pl/blog/baobab/