- Vademecum ziół
- 0 Polubienia
- 2985 Przeczytano
Anyż gwiazdkowy (Illicium verum)
Roślina występuje naturalnie w południowych Chinach oraz w północnym Wietnamie. Drzewo anyżu posiada wiecznie zielone ulistnienie oraz dorasta nawet do 8 metrów wysokości. Tradycyjnie roślina była stosowana jako przyprawa do dań, a dzisiaj znajduje zastosowanie również w kosmetyce oraz w medycynie.
Działanie:
Owoce anyżu posiadają bardzo szerokie zastosowanie. Przede wszystkim pomagają w zwalczeniu niestrawności oraz usuwają wzdęcia i zgromadzone gazy. Anyż działa także przeciwkaszlowo ze względu na pobudzenie produkcji śluzu. Zaleca się także stosowanie anyżu u kobiet karmiących piersią, ponieważ ma działanie mlekopędne. Wykazane zostało także działanie grzybobójcze i fungistatyczne.
Zastosowanie
Anyż gwiazdkowy jest stosowany głównie jako:
- Przyprawa do dań
- Olejek do nacierania przy zapaleniach grzybicznych
- Ozdoba kuchenna
- Dodatek do kosmetyków
- W przemyśle alkoholowym, cukierniczym, piekarniczym
- Lek na niestrawność i wzdęcia
- W lekach na choroby układu oddechowego.