- Vademecum ziół
- 0 Polubienia
- 547 Przeczytano
- szyszki chmielu, lupulina, chmiel
Szyszki chmielu ( Humulus L. )
Chmiel to roślina, która wykorzystywana jest w browarnictwie, ale oprócz tego posiada również wiele innych cennych właściwości prozdrowotnych. Z tego też powodu jest często stosowana w medycynie, kuchni czy kosmetyce. Działanie rośliny jest naprawdę bardzo szerokie i korzystne dla zdrowia.
Działanie udokumentowane przez badania
Badania wykazały, że chmiel działa przeciwskurczowo, chroni gruczoł krokowy u mężczyzn, działa estrogennie oraz uspokajająco. Dodatkowo może działać przeciwwysiękowo i przeciwzapalnie. Jest także w stanie wzmagać proces wydzielania żółci, pobudzać trzustkę oraz działać odtruwająco na organizm. Działa również pobudzająco na trawienie i apetyt.
Działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie chmielu
Tradycyjnie chmiel stosowany był w przypadku problemów trawiennych, zgadze, bólach brzucha i wzdęciach. Stosowany był także w przypadku braku łaknienia. W starożytnym Rzymie i Grecji pomagał również na bezsenność oraz stosowany był jako środek obniżający popęd seksualny.
Zastosowanie szyszek chmielu
Głównie zastosowanie to:
- Stres
- Łupież
- Niestrawność
- Brak apetytu
- Przerost gruczołu krokowego
- Bezsenność
- Klimakterium
Szyszki chmielu można zakupić tutaj.