Zielarskie Centrum Wiedzy

Algi brunatne (ascophyllum nodosum) – jakie mają właściwości prozdrowotne?

algi brunatne
Algi brunatne

Rodzina: brunatnice
Gatunek: algi brunatne (łac. Ascophyllum nodosum)
Surowiec: algi

Wszystkie tzw. wodorosty, czyli algi brunatne, czerwone i zielone, uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów dostępnych człowiekowi. Brunatnice pochodzą z wód okalających Azję, głównie Japonię, Koreę i Chiny.
Od stuleci są znane i wykorzystywane ze względu na swój prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Spożywanie alg pomaga w walce z otyłością i nadwagą, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Algi brunatne są fantastycznym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, fosforu, żelaza, witaminy B12, ryboflawiny, kwasu foliowego i błonnika.

Działanie i zastosowanie:

• walka z otyłością i nadwagą
• naturalne źródło jodu
• obniżają poziom cholesterolu we krwi
• zapobiega niedoborom żelaza i witaminy B12
• uzupełnia poziom kwasu foliowego
• odżywiają i nawilżają cerę, nadają jej zdrowy wygląd

Ze względu na dużą zawartość fukoksantny, algi brunatne wspomagają prawidłową pracę wątroby oraz regulują funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Dzięki temu w widoczny sposób wspomagają organizm w walce ze zbędnymi kilogramami. Ponadto alginiany pomagają w oczyszczaniu organizmu i w usuwaniu z niego niebezpiecznych metali ciężkich.

W tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich, właściwości alg brunatnych są znane i wykorzystywane od stuleci. Za ich pomocą wspomagano pracę tarczycy, stosowano je na rany i oparzenia, a także zalecano w przypadku problemów z układem pokarmowym. Do dziś są cenionym surowcem nie tylko farmaceutycznym, ale i kosmetycznym oraz popularnym dodatkiem kulinarnym.

Sposób użycia:

Spożywanie alg w ich naturalnej formie jest najzdrowszym sposobem na przyswojenie wszystkich cennych składników w nich zawartych. Można stosować je zarówno zewnętrznie (w formie okładów, niewielką ilość zalać gorącą wodą, odstawić, a następnie okładać np. rany czy oparzenia) oraz spożywać. Idealnie nadają się do zup, sosów czy sałatek. Można znaleźć wiele przepisów z ich wykorzystaniem.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Ze względu na brak stosownych badań, produkt nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Ponieważ algi zawierają dużą ilość jodu, szczególnie ostrożnie należy dobrać dawkowanie w przypadku osób z chorobami tarczycy. Najlepiej zasięgnąć porady lekarza lub fitoterapeuty.

Źródła:

http://greenlife.com.pl/algi-brunatne-naturalne-zrodlo-witamin-i-mineralow/
https://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/kosmetyki/algi-w-kosmetykach-wlasciwosci-i-zastosowanie-alg-w-kosmetyce-aa-3Xxv-1jqu-PZy7.html

Szukasz ziół z artykułu?

Algi brunatne (Ascophyllum nodosum) 100gAlgi brunatne (Ascophyllum nodosum) 100g

Algi brunatne (Ascophyllum nodosum) 100g

Sprawdź produkt
Spirulina mielona 100gSpirulina mielona 100g

Spirulina mielona 100g

Sprawdź produkt
Gotu kola - ziele 50gGotu kola - ziele 50g

Gotu kola - ziele 50g

Sprawdź produkt
Cat's claw (Vilcacora) - kora w kawałkachCat's claw (Vilcacora) - kora w kawałkach

Cat's claw (Vilcacora) - kora w kawałkach

Sprawdź produkt
Echinacea (Jeżówka purpurowa) - korzeń 50gEchinacea (Jeżówka purpurowa) - korzeń 50g

Echinacea (Jeżówka purpurowa) - korzeń 50g

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *