Spis treści
Rodzina: złotogłowowate (łac. Asphodelaceae)
Rodzaj: aloes (łac. Aloë)
Gatunek: aloes zwyczajny (łac. Aloe vera)
Surowiec: alona
Aloes zwyczajny bądź też aloes barbadoski to bylina pochodząca z terenów Afryki oraz Azji Mniejszej. Roślina ta osiąga 80 cm wysokości i tworzy liczne odrosty. Liście aloesu składają się w 96% z wody, w pozostałych 4% potwierdzono obecność wielu składników odżywczych oraz składników o dużej aktywności biologicznej. Aloes jest cennym źródłem błonnika, tłuszczy i białek, które są w postaci łatwo przyswajalnych aminokwasów. Aloes poza zastosowaniem w ziołolecznictwie jest wykorzystywany również w przemyśle kosmetologicznym, jako roślina ozdobna w krajach o zimniejszym klimacie, natomiast w czasach biblijnych olejek aloesowy służył do balsamowania zwłok. Stwardniały sok z aloesu, czyli alona to cenny surowiec zielarski. Ma on wygląd ciemnobrunatnej, delikatnie błyszczącej lub matowej masy o wielu działaniach prozdrowotnych. Alonę można stosować zewnętrznie lub wewnętrznie.
Działanie i właściwości:
- przyśpiesza gojenie poparzeń I i II stopnia
- przyśpiesza gojenie odmrożeń
- obniża poziom glukozy
- silne działanie przeczyszczające
- Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
- Nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, dzieci poniżej 12. roku życia i osoby wrażliwe na składniki surowca.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aloes_zwyczajny
https://www.domzdrowia.pl/artykul/aloes-stara-roslina-wspolczesne-zastosowania-64