Zielarskie Centrum Wiedzy

Owoc baobabu

baobab owoc
Owoc baobabu

Rodzina: ślazowatych
Rodzaj: baobab
Gatunek: baobab afrykański
Synonimy: Adansonia digitata

Baobab jest niesamowitym drzewem, pochodzącym z tropikalnej i subtropikalnej Afryki, znanym od stuleci w Indiach. Podobno to muzułmańscy kupcy rozproszyli tę roślinę poza ich ojczysty kontynent. Drzewo nie należy do zbyt wysokich, charakteryzuje się jednak okazałym pniem w kształcie butelki. Zdarza się, że puste pnie baobabu służą jako domy. Jest drzewem liściastym, jednak w okresie suszy traci wszystkie liście. Pod koniec pory suchej pojawiają się zwisające na długich szypułkach duże, białe kwiaty o średnicy 4-5cm. Co ciekawe kwiaty tego interesującego drzewa otwierają się tylko w porze nocnej, by zostać zapylone przez nietoperze. Owoce są dość duże, osiągają długość do 30cm i nazywa się je „małpim chlebem” gdyż są przysmakiem pawianów.

Skład:

  • polifenole
  • wapń
  • tiamina
  • witamina C
  • potas
  • kwas nikotynowy
  • fosfor
  • saponiny
  • triterpeny
  • sterole

Główne zastosowania:

  • choroby wątroby
  • grypa
  • wirus RSV – główna przyczyna infekcji górnych dróg oddechowych u dzieci i niemowląt
  • wirus opryszczki
  • biegunka (+ woda i cukier)
  • odwodnienie
  • cukrzyca, insulinooporność

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki zawartości saponin, steroli i triterpenów. Działa przeciwgorączkowo, co potwierdziły badania przeprowadzone na szczurach: podanie sproszkowanego baobabu skutkowało obniżeniem temperatury ciała o 1,94°C. Działanie przeciwgorączkowe porównywalne jest do działania aspiryny. Chroni też wątrobę, jak i działa na nią regenerująco. Oprócz tego hamuje biegunkę, jest też żródłem elektrolitów co jest pomocne w odwodnienu. Jest źródłem błonnika, stąd obniża indeks glikemiczny potraw.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Tradycyjnie owoce baobabu wykorzystywali mieszkańcy Afryki, Sri Lanki i Indii przy podwyższonej gorączce w malarii. Pomocny był też w przepadku odry i ospy, ze względuna działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Ulgę przynosił również przy biegunce i czerwonce.

Sposób użycia:

Napój: łyżeczkę surowca rozpuścić w szklance wody gazowanej.
Mleko z baobabu: 2,5 szklanki surowca należy zmieszać z 5 szklankami ciepłej wody i dosłodzić 1 łyżką cukru.

Przeciwwskazania:

Ciąża i okres karmienia piersią.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Baobab_afryka%C5%84ski
http://www.flowersofindia.net/catalog/slides/Baobab.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoce-baobabu-wlasciwosci-lecznicze-wartosc-odzywcza-zastosowania_44334.html

Baobab ( owoc mielony )Baobab ( owoc mielony )

Baobab ( owoc mielony )

Sprawdź produkt
Dzika róża - cały owocDzika róża - cały owoc

Dzika róża - cały owoc

Sprawdź produkt
Maca (Lepidium meyenii) - proszek 100gMaca (Lepidium meyenii) - proszek 100g

Maca (Lepidium meyenii) - proszek 100g

Sprawdź produkt
Neem - Miodla Indyjska 100gNeem - Miodla Indyjska 100g

Neem - Miodla Indyjska 100g

Sprawdź produkt
Jiaogulan - ziele dziko rosnące 50gJiaogulan - ziele dziko rosnące 50g

Jiaogulan - ziele dziko rosnące 50g

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *