Spis treści

Rodzina: ślazowatych
Rodzaj: baobab
Gatunek: baobab afrykański
Synonimy: Adansonia digitata
Baobab jest niesamowitym drzewem, pochodzącym z tropikalnej i subtropikalnej Afryki, znanym od stuleci w Indiach. Podobno to muzułmańscy kupcy rozproszyli tę roślinę poza ich ojczysty kontynent. Drzewo nie należy do zbyt wysokich, charakteryzuje się jednak okazałym pniem w kształcie butelki. Zdarza się, że puste pnie baobabu służą jako domy. Jest drzewem liściastym, jednak w okresie suszy traci wszystkie liście. Pod koniec pory suchej pojawiają się zwisające na długich szypułkach duże, białe kwiaty o średnicy 4-5cm. Co ciekawe kwiaty tego interesującego drzewa otwierają się tylko w porze nocnej, by zostać zapylone przez nietoperze. Owoce są dość duże, osiągają długość do 30cm i nazywa się je „małpim chlebem” gdyż są przysmakiem pawianów.
Skład:
- polifenole
- wapń
- tiamina
- witamina C
- potas
- kwas nikotynowy
- fosfor
- saponiny
- triterpeny
- sterole
Główne zastosowania:
- choroby wątroby
- grypa
- wirus RSV – główna przyczyna infekcji górnych dróg oddechowych u dzieci i niemowląt
- wirus opryszczki
- biegunka (+ woda i cukier)
- odwodnienie
- cukrzyca, insulinooporność
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki zawartości saponin, steroli i triterpenów. Działa przeciwgorączkowo, co potwierdziły badania przeprowadzone na szczurach: podanie sproszkowanego baobabu skutkowało obniżeniem temperatury ciała o 1,94°C. Działanie przeciwgorączkowe porównywalne jest do działania aspiryny. Chroni też wątrobę, jak i działa na nią regenerująco. Oprócz tego hamuje biegunkę, jest też żródłem elektrolitów co jest pomocne w odwodnienu. Jest źródłem błonnika, stąd obniża indeks glikemiczny potraw.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Tradycyjnie owoce baobabu wykorzystywali mieszkańcy Afryki, Sri Lanki i Indii przy podwyższonej gorączce w malarii. Pomocny był też w przepadku odry i ospy, ze względuna działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Ulgę przynosił również przy biegunce i czerwonce.
Sposób użycia:
Napój: łyżeczkę surowca rozpuścić w szklance wody gazowanej.
Mleko z baobabu: 2,5 szklanki surowca należy zmieszać z 5 szklankami ciepłej wody i dosłodzić 1 łyżką cukru.
Przeciwwskazania:
Ciąża i okres karmienia piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Baobab_afryka%C5%84ski
http://www.flowersofindia.net/catalog/slides/Baobab.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoce-baobabu-wlasciwosci-lecznicze-wartosc-odzywcza-zastosowania_44334.html