Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Bez czarny, znany też pod nazwą bez dziki. Jest to krzew lub małe drzewko (wys. do ok 8 m), należy…
Bez czarny, znany też pod nazwą bez dziki. Jest to krzew lub małe drzewko (wys. do ok 8 m), należy do rodziny przewiertnicowatych. W Polsce jest rośliną pospolitą, rosnącą na skrajach lasów, w lasach liściastych, w ogrodach i na terenach przemysłowych lub opuszczonych. Kwiaty bzu czarnego (Flos Sambuci) wydzielają mocny, odurzający zapach. Zdrowotne właściwości tej rośliny- głównie kwiatów, znane są już od wieków. Spożywany njczęsciej przy przeziębieniach, gorączce i przy problemach z układem krwionośnym.
Skład:
flawonoidy (głównie kwercetyna), kwasy organiczne i fenelowe, garbniki, olejki eteryczne, śluzy, zwiazki mineralne,witaminy, glikozydy (sumbunigryna).
Działanie:
-wzmacniające naczynia krwionośne;
-poprawiające krążenie;
-oczyszczające organizm z toksyn;
-napotne;
-przeciwgorączkowe;
-wykrztuśne;
-wzmacniające układ oddechowy;
-przeciwwirusowe, przeciwzapalne;
-przeciwbólowe;
-pielęgnujące skórę;
Zastosowanie:
Napar z kwiatów bzu czarnego naczęściej stosowany jest jako lek na przeziębienie przy gorączce , kaszlu, bólu gardła i głowy. Ponadto używany przy kruchości naczyń krwionośnych, reumatyzmie, problemach z pęcherzem moczowym, układem trawiennym (działają lekko przeczyszczająco, regulują trawienie, łagodzą zgagę i wzdęcia).
Stosowany zęwnętrznie doskonale łagodzi zapalenie spojówek i zapalenie narządów płciowych. Napar wykorzystywany jest również przy wszelkich problemach skórnych.
Dawkowanie:
Napar – 1 łyżeczkę suszu zalać 250 ml przegotowanej wody, następnie parzyć przez ok 15 minut. Pić 1-2 dziennie.
Odwar – 1 łyżkę suszu zalać ok 250 ml zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 5 minut. Odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Środki ostrożności:
Bez czarny zawiera substancję toksyczną – sambunigrynę, dlatego niewłaściwe stosowanie (spożycie surowych owoców i kwiatów lub większej dawki niż zalecana) powoduje zatrucia. Objawami są bóle brzucha, wymioty, nudności, duszności lub bóle głowy. Gdy po spożyciu bzu czarnego wystąpią takie objawy należy skontaktować się z lekarzem.
You must be logged in to post a comment.