Zielarskie Centrum Wiedzy

Bodziszek cuchnący – jak może pomóc w leczeniu dolegliwości?

bodziszek cuchnacy
Bodziszek cuchnący

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) to dwuletnia roslina dorastająca do 50 cm wysokości. Po naruszeniu struktury wydziela specyficzny silny zapach.  Surowiec stanowi kwitnące ziele –  Herba Geranii robertianii  Inne potoczne nazwy to: pychawiec, Bociani nosek, Żurawi nosek, Nosek chrościelowy. Stosowany od wieków w przypadku trudno gojących się ran, stanów zapalnych, problemach z wątrobą i przewodem pokarmowym.

Skład chemiczny ziela bodziszka cuchnącego:

garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, kwas cytrynowy, maltolwitamina C, kwas jabłkowy, geraniina (goryczka), olejek eteryczny.

Działanie bodziszka: 

  • przeciwzapalne
  • antyseptyczne
  • ściągające
  • przeciwkrwotoczne
  • przeciwwysiękowe
  • przeciwrodnikowe
  • antyoksydacyjne
  • przeciwnowotworowe
  • ochronne na miąższ wątroby i nerki, 
  • przeciwbiegunkowe.

Zastosowanie bodziszka cuchnacego:

  • niewydolność, stłuszczenie, marskość, zapalenie wątroby,
  •  stany zapalne nerek i pęcherza moczowego,
  • kamica moczowa,
  • zapalenie żołądka i jelit,
  • nieżyt jelit,
  • owrzodzenia przewodu pokarmowego,
  • nowotwory przewodu pokarmowego
  • biegunka; zespół jelita nadwrażliwego

Zewnętrznie: 

  • owrzodzenia i wypryski skórne, 
  • sączące rany,
  • łojotokowe zapalenie skóry, 
  • trądzik różowaty i młodzieńczy łojotokowy

Okulistyka: 

  • nadmierne łzawienie, 
  • stany zapalne powiek i spojówek,
  • zapalenie białkówki,
  • choroby siatkówki: okłady 45-minutowe z naparu plus zażywnie doustne.
  • Ginekologia: 
  • stany zapalne narządów płciowych zewnętrznych i wewnętrznych
  • płukanki,
  • nasiadówki, 
  • irygacje
  • Proktologia: 
  • świąd odbytu, 
  • hemoroidy (czopki, lewatywy z odwaru, nasiadówki).

Sposób użycia bodziszka cuchnacego:

Napar:

 1 czubata łyżka  surowca / 1 szklankę wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem. 3 szklanki naparu dziennie do picia. Zewnętrznie do przemywania skóry, płukania jamy ustnej, okładów.

Odwar:

 2 łyżki surowca / 1 szklankę wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu 10-20 minut. Odstawić i przecedzić. Należy pić 2 szklanki odwaru dziennie w dawkach podzielonych.  Zewnętrznie do okładów, przemywania, płukanek, lewatyw, irygacji, itd.

Szukasz ziół z artykułu?

Bodziszek cuchnący - zieleBodziszek cuchnący - ziele

Bodziszek cuchnący - ziele

Sprawdź produkt
Pelargonia afrykańska ( Pelargonium sidoides ) 50gPelargonia afrykańska ( Pelargonium sidoides ) 50g

Pelargonia afrykańska ( Pelargonium sidoides ) 50g

Sprawdź produkt
Chaparral liść mielony (Larrea tridentata) 50gChaparral liść mielony (Larrea tridentata) 50g

Chaparral liść mielony (Larrea tridentata) 50g

Sprawdź produkt
Sadziec konopiasty ziele cięte ( Eupatorium cannabinum )Sadziec konopiasty ziele cięte ( Eupatorium cannabinum )

Sadziec konopiasty ziele cięte ( Eupatorium cannabinum )

Sprawdź produkt
Tarczyca bocznokwiatowa ziele cięte ( Scullcap ) 50 gTarczyca bocznokwiatowa ziele cięte ( Scullcap ) 50 g

Tarczyca bocznokwiatowa ziele cięte ( Scullcap ) 50 g

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *