Rodzina: parolistowate
Rodzaj: buzdyganek
Gatunek: buzdyganek naziemny
Synonimy: Fructus tribuli
Inne nazwy: Puncture Vine, Caltrop, Puncture Vine Fruit, Nettle Fruit, Cathead Fruit, Yellow Vine Fruit, Goathead Fruit, burra gokharu, Goshurah, Shuuadamshtra, Swadukantaka, Trikantaka, baikuchitsuri, paekchillyo, bai ji li, ji gu zi, ji li, yin ji li.
Surowiec: ziele buzdyganka naziemnego
Buzdyganek naziemny to jednoroczna roślina, którą można dość łatwo spotkać w południowej Azji, północnej Australii, na południu i w centrum Europy. Swobodnie rośnie na glebach piaszczystych, skrajach pól i ugorach. Tribulus terrestris to zioło, które jest cenione przez tradycyjną medycynę chińską oraz hinduską ajurwedę. Choć roślina ta jest bogata w liczne związki aktywne, jej kluczowym bogactwem są saponiny, posiadające między innymi właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze.
Skład:
Flawonoidy (astragalina, kempferol, rutyna, kwercytyna); fitosterole (kampesterol, daukosterol, stigmasterol, beta-sitosterol); saponiny sterydowe (trybulozyna, trybulozyd, terestrozyd, F-gitonina, dioscyna, terestrozyny A-E, F-K, dezoksydiosgenina, diosgenina, diosgina, gitogenina, harman, harmin, hecogenin, protodioscyna, ruskogenina); fenolokwasy (kwas chlorogenowy), aminokwasy (kwas glutaminowy, kwas asparaginowy); lignamidy; alkaloidy; szczawiany; witamina C; żelazo; fosfor; potas; wapń.
Działanie i zastosowanie
Główne zastosowania:
- niski poziom testosteronu i związane z tym dolegliwości
- problemy układu sercowo-naczyniowego
- nadciśnienie
- problemy neurologiczne: bóle głowy, zaburzenia wzroku
- problemy trawienne
- zaparcia
- stłuszczenie narządów wewnętrznych
- zaburzenia libido
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Zawarte w buzdyganku saponiny to związki, które oddają ludzkiemu organizmowi wiele przysług, a wiele z nich koncentruje się wokół usprawniania procesu trawienia. Saponiny intensyfikują zwłaszcza trawienie tłuszczów, obniżają poziom trójglicerydów we krwi oraz poziom cholesterolu, pobudzają też wydzielanie enzymów trawiennych innych partii układu. Sprawiają, że składniki odżywcze są szybciej wchłaniane przez krew, a do układu pokarmowego nie uwalniają się toksyczne produkty przemiany materii. Zastane toksyny wiążą i przyspieszają ich wydalanie – jednocześnie zapobiegając zaparciom, a także działając moczopędnie. Ponadto działają przeciwzapalnie i obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Wyciąg z buzdyganka wpływa też na podwyższenie poziomu testosteronu: dzięki temu może łagodzić objawy andropauzy i dolegliwości związane z rozrostem gruczołu krokowego. Ponadto może mieć pozytywny wpływ na potencję. Testy laboratoryjne wykazały zaś, że wyciąg ten może mieć też działanie przeciwcukrzycowe.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Medycyna hinduska, doceniając działanie moczopędne tej rośliny, wykorzystuje ją głównie do leczenia rozmaitych dolegliwości dotykających nerek i układu moczowego. Traktuje ją także jako remedium na reumatyzm, artretyzm, rwę kulszową, bóle mięśniowe i neurologiczne, problemy z trawieniem (zwłaszcza tłuszczów). Docenia jej odtruwające działanie względem krwi oraz łagodzące wobec ataków kaszlu, także astmatycznego.
Medycyna chińska ceni to ziele jako naturalny lek na liczne problemy neurologiczne: bóle i zawroty głowy, problemy dotykające gałek ocznych. Poleca je kobietom cierpiącym na zaburzenia menstruacyjne, związane z laktacją czy bóle piersi. Postrzega tę roślinę także jako skuteczną w walce z chorobami dermatologicznymi.
Dawkowanie:
Do sporządzenia wywaru należy użyć 6-12 g ziela, które należy gotować przez 20 minut.
Przeciwwskazania:
Odradza się stosowanie w czasie ciąży i laktacji oraz w sytuacji, gdy cierpi się na zaburzenia miesiączkowania o nieznanym źródle.
Źródła:
http://alternativehealing.org/Tribulus_terrestris.htm
http://rozanski.li/439/buzdyganek-ziemny-tribulus-terrestris-l/
http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_tribulus.htm