Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

baner plantago

Camu Camu (myrciaria dubia) – jakie ma właściwości zdrowotne?

Rodzina: Myrtaceae Rodzaj: Myrciaria Gatunek: Myrciaria dubia Synonimy: Myrciaria caurensis, Myrciaria divaricata, Myrciaria lanceolata, Myrciaria obscura, Myrciaria paraensis, Myrciaria phillyraeoides,…

...

Rodzina: Myrtaceae

Rodzaj: Myrciaria

Gatunek: Myrciaria dubia

Synonimy: Myrciaria caurensis, Myrciaria divaricata, Myrciaria lanceolata, Myrciaria obscura, Myrciaria paraensis, Myrciaria phillyraeoides, Myrciaria riedeliana, Myrciaria spruceana, Eugenia divaricata, Eugenia grandiglandulosa, Marlierea macedoi, Myrtus phillyraeoides, Psidium dubium.

Inne nazwy: camucamu, cacari, camocamo, rumberry

Camu Camu to popularna nazwa rośliny pochodzącej z Puszczy Amazońskiej. Gatunek ten przybiera formę drzewka lub krzewu (osiągającego zwykle wysokość 2-3 metrów), chętnie rośnie na brzegach rzek, na terenach bagnistych lub tylko okresowo podmokłych. Myrciaria dubia wypuszcza dość duże, pierzaste liście i drobne, białe kwiaty o słodkim zapachu. Jej kluczowe bogactwo mieści się jednak w owocach: okrągłych, osiągających maksymalną wielkość ponad 3 cm. Są soczyste, pokryte cienką, zazwyczaj czerwoną skórką. Te niepozorne kuleczki są najlepszą znaną nauce, naturalną skarbnicą witaminy C – w owocach Camu Camu jest jej kilkadziesiąt razy więcej, niż w cytrusach, a nawet do trzech razy więcej, niż w aceroli.

Skład: flawonoidy; aminokwasy; pierwiastki: wapń, potas, żelazo, fosfor; witaminy: B2, B3, C; rutyna; beta karoten; kwas galusowy; kwas elagowy; myrtyllina; katechina. Ponadto w 100 g owoców znajdują się także: białka (7,2 g), tłuszcze (3,0 g), węglowodany (52 g), błonnik (26 g), sól (0,2 g).

Główne zastosowania:

  • infekcje
  • stany zapalne
  • bóle stawów
  • kłopoty z pamięcią
  • problemy ze wzrokiem
  • niepokój
  • wspomagająco przy stanach depresyjnych
  • problemy układu ruchu
  • wzmacnianie odporności
  • profilaktyka chorób nowotworowych
  • profilaktyka chorób krążenia
  • profilaktyka chorób wątroby
  • spowalnianie procesów starzenia

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Owoce bogate w liczne mikroelementy dowiodły swojej wartości odżywczej. Jak wykazały prace naukowe, flawonoidy obecne w kuleczkach Camu Camu są w stanie przeciwdziałać stanom zapalnym i zwalczać atakujące organizm wirusy. Z kolei antyoksydanty to substancje łagodzące procesy związane ze stresem oksydacyjnym: przeciwdziałające potencjalnie niebezpiecznym mutacjom komórkowym – w tym sensie można

Choć owoce Camu Camu ceni się przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, warto wiedzieć że zawarte w nich minerały i aminokwasy dodatkowo zwiększają zdolności organizmu do wchłaniania tej ważnej substancji. Kwas askorbinowy pełni zaś w ludzkim ciele znacznie więcej ważnych funkcji, niż wspomaganie działania układu odpornościowego: dzięki witaminie C prawidłowo funkcjonuje układ nerwowy, system krwionośny i układ kostny zachowują dobrą kondycję, poszczególne komórki organizmu (na przykład te budujące skórę) podlegają regeneracji, wzmaga się produkcja kolagenu.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Owoce Camu Camu nie zostały odnotowane w medycynie naturalnej żadnego z krajów, w których roślina ta występuje. Rdzenni mieszkańcy Kolumbii, Ekwadoru, Brazylii, Boliwii i Peru nie przekonali się do dosyć kwaśnych owoców. Dopiero w obecnych czasach te soczyste kuleczki zdobywają należne im uznanie, stając się popularnym dodatkiem do przekąsek i napojów.

Dawkowanie:

Sproszkowane Camu Camu można dodawać do wielu potraw: od dań głównych po przekąski i desery. Zalecana dzienna dawka surowca to 3,8 g.

Przeciwwskazania:

Okres ciąży i karmienia piersią.

Źródła:

http://www.rain-tree.com/camu.htm#.Wek7HFu0OUk

https://www.herbs2000.com/herbs/herbs_camu.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/

Szukasz surowca zielarskiego z artykułu?

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *