Camu Camu (Myrciaria dubia)
Rodzina: Myrtaceae Rodzaj: Myrciaria Gatunek: Myrciaria dubia Synonimy: Myrciaria caurensis, Myrciaria divaricata, Myrciaria lanceolata, Myrciaria obscura, Myrciaria paraensis, Myrciaria phillyraeoides,…
Rodzina: Myrtaceae
Rodzaj: Myrciaria
Gatunek: Myrciaria dubia
Synonimy: Myrciaria caurensis, Myrciaria divaricata, Myrciaria lanceolata, Myrciaria obscura, Myrciaria paraensis, Myrciaria phillyraeoides, Myrciaria riedeliana, Myrciaria spruceana, Eugenia divaricata, Eugenia grandiglandulosa, Marlierea macedoi, Myrtus phillyraeoides, Psidium dubium.
Inne nazwy: camucamu, cacari, camocamo, rumberry
Camu Camu to popularna nazwa rośliny pochodzącej z Puszczy Amazońskiej. Gatunek ten przybiera formę drzewka lub krzewu (osiągającego zwykle wysokość 2-3 metrów), chętnie rośnie na brzegach rzek, na terenach bagnistych lub tylko okresowo podmokłych. Myrciaria dubia wypuszcza dość duże, pierzaste liście i drobne, białe kwiaty o słodkim zapachu. Jej kluczowe bogactwo mieści się jednak w owocach: okrągłych, osiągających maksymalną wielkość ponad 3 cm. Są soczyste, pokryte cienką, zazwyczaj czerwoną skórką. Te niepozorne kuleczki są najlepszą znaną nauce, naturalną skarbnicą witaminy C – w owocach Camu Camu jest jej kilkadziesiąt razy więcej, niż w cytrusach, a nawet do trzech razy więcej, niż w aceroli.
Surowiec: proszek
Skład: flawonoidy; aminokwasy; pierwiastki: wapń, potas, żelazo, fosfor; witaminy: B2, B3, C; rutyna; beta karoten; kwas galusowy; kwas elagowy; myrtyllina; katechina. Ponadto w 100 g owoców znajdują się także: białka (7,2 g), tłuszcze (3,0 g), węglowodany (52 g), błonnik (26 g), sól (0,2 g).
Główne zastosowania:
- infekcje
- stany zapalne
- bóle stawów
- kłopoty z pamięcią
- problemy ze wzrokiem
- niepokój
- wspomagająco przy stanach depresyjnych
- problemy układu ruchu
- wzmacnianie odporności
- profilaktyka chorób nowotworowych
- profilaktyka chorób krążenia
- profilaktyka chorób wątroby
- spowalnianie procesów starzenia
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Owoce bogate w liczne mikroelementy dowiodły swojej wartości odżywczej. Jak wykazały prace naukowe, flawonoidy obecne w kuleczkach Camu Camu są w stanie przeciwdziałać stanom zapalnym i zwalczać atakujące organizm wirusy. Z kolei antyoksydanty to substancje łagodzące procesy związane ze stresem oksydacyjnym: przeciwdziałające potencjalnie niebezpiecznym mutacjom komórkowym – w tym sensie można
Choć owoce Camu Camu ceni się przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, warto wiedzieć że zawarte w nich minerały i aminokwasy dodatkowo zwiększają zdolności organizmu do wchłaniania tej ważnej substancji. Kwas askorbinowy pełni zaś w ludzkim ciele znacznie więcej ważnych funkcji, niż wspomaganie działania układu odpornościowego: dzięki witaminie C prawidłowo funkcjonuje układ nerwowy, system krwionośny i układ kostny zachowują dobrą kondycję, poszczególne komórki organizmu (na przykład te budujące skórę) podlegają regeneracji, wzmaga się produkcja kolagenu.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Owoce Camu Camu nie zostały odnotowane w medycynie naturalnej żadnego z krajów, w których roślina ta występuje. Rdzenni mieszkańcy Kolumbii, Ekwadoru, Brazylii, Boliwii i Peru nie przekonali się do dosyć kwaśnych owoców. Dopiero w obecnych czasach te soczyste kuleczki zdobywają należne im uznanie, stając się popularnym dodatkiem do przekąsek i napojów.
Dawkowanie:
Sproszkowane Camu Camu można dodawać do wielu potraw: od dań głównych po przekąski i desery. Zalecana dzienna dawka surowca to 3,8 g.
Przeciwwskazania:
Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
http://www.rain-tree.com/camu.htm#.Wek7HFu0OUk
https://www.herbs2000.com/herbs/herbs_camu.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/
You must be logged in to post a comment.