Spis treści

Rodzina: wawrzynowatych (Lauraceae)
Rodzaj: cynamonowiec
Gatunek: cynamonowiec cejloński
Synonimy: Cinnamomum verum
Inne nazwy: Cynamonowiec cejloński jest drzewem osiągającym do 10m wysokości, jeśli jest drzewem uprawnym
dorasta jedynie do 3 m. Ma cienką, papierowatą korę w kolorze jasnobrązowym i duże podłużne
liście. Jego zebrane w kwiatostan małe, żółte kwiaty charakteryzują się dość nieprzyjemnym
zapachem, zas młode sinozielone owoce pachną terpentyną. Badacze zgodnie twierdzą, iż
wzmianki o cynamonie cejlońskim były już w Biblii. Ma niezwykle przyjemny smak i zapach.
Główne zastosowania:
- przyprawa
- brak apetytu
- problemy z układem pokarmowym
- bakterie, grzyby
- infekcje
- cukrzyca typu 2
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Cynamon odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Dawniej cynamonu używano w takich dolegliwościach jak: bóle żołądka, kolki, grużlica płuc
i jelit, cholera, osłabienie, krwawienie pozamiesiączkowe, migrena, czy zimnica.
Handlowano nim, produkowano z niego olejki i perfumy.
Dawkowanie:
Stosować według uznania, jak przyprawę.
Napar: 1 łyżeczka surowca należy zalać szklanką wrzątku. Pić po 1 szklance 2-3 razy dzienie.
Przy przeziębieniu, gorączce, grypie, kaszlu: pół szklanki co 4-6 godzin.
Przeciwwskazania:
Ciąża i okres karmienia piersią. Cynamon cejloński może wywołać poronienie.
Nie należy przyjmować dużych dawek, ze względu na obecność kumaryny – toksyny, która może uszkodzić
wątrobę i działać rakotwórczo.
Źródła:
http://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec_cejlo%C5%84ski
