Cytryna zwyczajna (Citrus limon)

Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)
Rodzaj: cytrus (łac. Citrus)
Gatunek: cytryna zwyczajna (łac. Citrus limon)
Surowiec: skórka suszona mielona
Cytryna to drzewo dorastające niekiedy do 10 m wysokości. O liściach jajowatych, skórzastych i lśniących. W okresie kwitnienia pokrywają ją białe, bardzo aromatyczne kwiaty. Owocem jest cytryna o charakterystycznym zapachu i kwaśnym smaku. Sama skórka ma lekko goryczkowaty i również kwaśny posmak. Aby wyeliminować jej gorzki smak, skórka suszona pozbawiona jest spodniej, białej warstwy. Używana przede wszystkim w kuchni, ze względu na swoje właściwości aromatyczne. Skórka z cytryny jest jednym z najbardziej popularnych dodatków w kuchni ajurwedyjskiej, nie tylko ze względu na walory ściśle kulinarne, ale również cenne działanie prozdrowotne. W jej składzie, oprócz witamin, znajdują się kwasy (cytrynowy, jabłkowy), cukry, tłuszcze, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko. Zasobna jest również w antyoksydanty, narynginę, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia i działa odmładzająco poprzez przyspieszanie usuwania z organizmu toksyn i szkodliwych substancji. Oprócz witaminy C, zawiera ona w swoim składzie wiele innych cennych składników. Skórkę cytryny warto włączyć do naszej diety na stałe – działa odmładzająco na organizm, a regularnie spożywana wzmacnia odporność. Chociaż tradycyjnie wykorzystujemy przede wszystkim sok z owocu cytryny, to właśnie jej skorka jest najbogatsza w cenne składniki. Zawiera ich nawet 10 razy więcej niż sam sok.
Działanie i zastosowanie:
dodaje energii
jest bogatym źródłem witaminy C
zasobna w naturalne antyoksydanty
spowalnia procesy starzenia
wzmacnia odporność
przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu
obniża ciśnienie tętnicze
hamuje namnażanie wolnych rodników
stosowana zewnętrznie np. w formie pasty działa wybielająco
Dawkowanie:
Skórkę cytryny można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jest idealnym dodatkiem do wypieków, a także dań wytrawnych – zup, sosów, dań mięsnych i rybnych. Bardzo dobrze smakuje dodana do jogurtu. Nadaje daniom lekkiej kwasowości i orzeźwiającego aromatu. Dawkowanie należy dopasować do własnych preferencji smakowych.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Skórka z cytryny jest produktem bezpiecznym i nie ma przeciwwskazań do jej stosowania.
Źródła:
https://krokdozdrowia.com/skorka-cytryny-korzysci-zastosowania/https://krokdozdrowia.com/skorka-cytryny-wykorzystaj-wlasciwosci/http://rozanski.li/2395/antyoksydanty-w-ziolach/
You must be logged in to post a comment.