Cytryniec chiński

Cytryniec chiński – Schizandra chinensis należy do rodziny Schisandraceae. Występuje w Chinach, Korei, na Wyspach Kurylskich, w Sachalinie. Uprawiany do celów spożywczych, kosmetycznych i dla produkcji suplementów w Chinach oraz w rosyjskich republikach części azjatyckiej.
Schisandra chinensis wykazuje wybitne działanie synergistyczne z innymi ziołami usprawniającymi procesy uczenia się, poznawania, kojarzenia, adaptogennymi oraz przeciwstresowymi, np.:
- Andrographis paniculata,
- Maca (Lepidium peruvianum meyenii),
- Ashwaganda (Withania somnifera),
- Różeniec górski (Rhodiola rosea),
- ocimum sanctum,
- Codonopsis pilosula,
- Cicer arietinum,
- Żeń szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus),
- Gotu kola (Centella asiatica).
Surowiec: owoc Fructus Folium Schisandrae.
Owoce cytryńca zawierają:
- kwas jabłkowy,
- kwas cytrynowy (do 12%),
- kwas winowy, bursztynowy,
- pektyny,
- fosfolipidy,
- fitosterole,
- witaminę C (ok. 350-600 mg/100 g suchych owoców),
- karoteny, tokoferole (ok. 30 mg/100 g suchych owoców),
- garbniki (katechinowe),
- cukry (ok. 1,5-2%),
- alkohole cukrowe (mannitol, sorbitol),
- fitosterole (stigmasterol, beta-sitosterol);
- cykliczne dipeptydy;
- saponiny triterpenowe (kwas ursolowy),
- ponadto aktywny farmakologicznie olejek eteryczny (0,3-2%) bogaty w cytral, seskwikaren, beta-2-bisabolen, alfa-ylangen, alfa- i beta-chamigren i chamigrenal.
- Lignany ( schisandryna ok 5%)
Działanie:
- Cytryniec działa adaptogennie, co oznacza, że zwiększa zdolności przystosowawcze organizmu do środowiska.
- Zwiększa odporność organizmu na czynniki stresowe.
- Poprawia metabolizm mózgowia, nasila procesy poznawcze, analityczne i kojarzeniowe.
- Poprawia pamięć, zdolności uczenia się.
- Hamuje zmiany zanikowe w układzie nerwowym (wpływ neuroprotekcyjny).
- Działa veno- i hepatoprotekcyjnie za sprawą obecności bioflawonoidów i lignanów.
- Znosi stany depresji, znużenia; pobudza do aktywności życiowej.
- Wywiera wpływ przeciwmiażdżycowy.
- Doskonały do rekonwalescencji po przebytych chorobach wyniszczających.
Zastosowanie:
- zaburzenia pamięci i koncentracji,
- stany stresowe, trudności w uczeniu się u dzieci i osób starszych,
- miażdżyca,
- choroba Alzheimera (i inne choroby zwyrodnieniowe, zanikowe i otępienne układu nerwowego), stwardnienie rozsiane,
- autyzm;
- borelioza;
- choroba nowotworowa,
- niedokrwistość,
- stany depresji i spadku aktywności;
- pomocniczo w chorobach zakaźnych, np. grypie, anginie;
- stany zapalne, marskość i stłuszczenie wątroby;
- zatrucia mikotoksynami, pestycydami, lekami, węglowodorami;
- intensywny trening i wysiłek fizyczny lub psychiczny;
- rekompensacja powysiłkowa;
- spadek libido (popędu płciowego)
Owoce są stosowane są między innymi do produkcji kwaśnych potraw i napojów (orzeźwiających kompotów, soków), nalewek oraz mieszanek herbacianych (Dr Różański poleca łączyć z głogiem, dziką różą, aronią, bzem czarnym, dereniem, hibiskusem); uzupełniają dietę w karoteny (prowitamina A), witaminę E, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń i krzem.
Wyciąg z cytryńca chińskiego na alkoholu działa szybciej i pełniej niż odwar, czy napar. Usprawnia krążenie obwodowe. Stymuluje centralny układ nerwowy. Normalizuje ciśnienie krwi. Chroni wątrobę przed toksynami (wpływ hepatoprotekcyjny). Stymuluje syntezę glikogenu. Pobudza apetyt i reguluje trawienie.
W kosmetologii (kosmetyce) wyciągi z owoców cytryńca wykorzystano jako składnik odżywczy (witamina E, C, prowitamina A, biopierwiastki, głównie fosfor, potas, krzem), przeciwzapalny, pojędrniający, zmiękczający naskórek, opóźniający procesy starzenia się skóry i zapobiegający przebarwieniom oraz przeciwdziałający nierównemu kolorytowi cery. Obkurcza rozszerzone pory, uelastycznia włókna białkowe, pobudza procesy naskórnikowania (regeneracji), zapobiega zaczopowaniu i rogowaceniu ujść gruczołów łojowych i mieszków włosowych. Zmniejsza ilość zaskórników. Sok z owoców to naturalny peeling kwasowy z zasobem substancji odżywiających skórę. Sokiem z owoców cytryńca można zmiękczać i nawilżać naskórek w przebiegu atopowego zapalenia skóry, a następnie stosować olej rokitnikowy do natłuszczania i odżywiania chorej skóry. Cytryniec wykazuje synergizm z rokitnikiem i wąkrotką (Centella asiatica) w preparatach kosmetycznych.
Dawkowanie:
Nalewka na owocach 1:5 alkoholu 50-60%: 15 ml 2 razy dziennie lub 30 ml 1 raz dziennie.
Owoce suche: 10 g 1-2 razy dziennie.
Sproszkowane pędy, kora: 1-2 g 1-2 razy dziennie.
You must be logged in to post a comment.