Spis treści

Rodzina: jaskrowate
Rodzaj: czarnuszka
Gatunek: czarnuszka siewna
Nazwa łacińska: Nigella sativa
Inne nazwy: Nigella indica, czarny kumin, czarny sezam,
Czarnuszka siewna jest jedną z najcenniejszych roślin zielarskich: sprawdza się zarówno jako przyprawa, remedium na wiele problemów zdrowotnych jak i kosmetyk. Pochodzi z Azji zachodniej i Europy południowo-wschodniej. Jej owoce zawierają czarne jak węgiel nasiona – źródło niezwykłej mocy czarnuszki.
Składniki aktywne:
saponiny, alkaloidy, kemferol, olejek eteryczny, tymochinon, kwercetyna, politymochinon, aminokwas waliny,olej tłusty.
Główne zastosowania czarnuszki:
- poprawa trawienia
- regulacja wypróżnień
- zapobiega marskości wątroby
- odkaża jelita i drogi moczowe
- zwiększa produkcję żółci
- cukrzyca
- pokrzywka
- łuszczyca
- toczeń
- reumatyzm
- trądzik przewlekły
- hamuje stany zapalne
- detoksykacja
- rozszerza oskrzela
- poprawia przepływ krwi
- trudno gojące się rany, odleżyny, oparzenia
- świąd odbytu i sromu
- pielęgnacja włosów i paznokci
- stany zapalne piersi,rozstępy, cellulitis – okłady z ciepłego oleju
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Czarnuszka działa ochronnie na błonę śluzową żołądka, pomaga w chorobie wrzodowej, chroni wątrobę i nerki przed toksynami.Pomaga w schorzeniach na tle alergicznym: astma, egzema, a także atopowe zapalenie skóry. Naukowcy z Ohio State University wykazali antynowotworowe działanie czarnuszki – niestety nie ma badań, które potwierdzają działanie antynowotworowe u ludzi.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Już Egipcjanie od co najmniej 1550 r.p.n.e. znali i cenili jej cudowne właściwości zdrowotne. Nasiona tej wspaniałej rośliny znaleziono w grobowcu faraona Tutenchamona, który podobno był jej sympatykiem. Do jej pasjonatów należała też Kleopatra – niewykluczone, że to właśnie czarnuszka stała za jej niebywałą urodą i pięknem. Cenili ją też starożytni Grecy i średniowieczni mnisi, którzy ją uprawiali w klasztorach. Pomocna była przy problemach trawiennych, bólach głowy, czy problemach skórnych i przeziębieniach.
Dawkowanie nasion czarnuszki:
Napar: łyżkę surowca zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 20min pod przykryciem. Pić 2-3 razy dziennie po 100-150ml. Nasiona czarnuszki można również dodawać do herbaty lub kawy.
Przeciwwskazania:
Ciąża i okres karmienia piersią.
Źródła:
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna
- http://rozanski.li/250/cottbus-cz-iii-schwarckmmell-plus/

Sadziec konopiasty ziele cięte ( Eupatorium cannabinum )
