Dereń jadalny (Cornus mas)
Rodzina: dereniowate (łac. Cornaceae)
Rodzaj: dereń (łac. Cornus)
Gatunek: dereń jadalny (łac. Cornus mas)
Inne nazwy: dereń właściwy
Surowiec: owoc
Skład: taniny, polifenole, kwasy organiczne, witamina C, P i A, antocyjany, pierwiastki mineralne (żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, mangan), pektyny, garbniki
Dereń jest rośliną o niewielkich wymaganiach, dlatego też często bywa sadzony i uprawiany, jako roślina ozdobna. Jest to krzew, dorastający do ok. 10 m. Na wiosnę pokrywają go żółte baldachy kwiatów, na jesieni drobne, czerwone owoce, cierpkie i kwaśne w smaku.
Działanie i zastosowanie:
• walka z anemią i objawami niedokrwistości:
• sucha skóra, wypadające włosy, bóle głowy, bezsenność
• problemy żołądkowe i trawienne
• migrena
• przeziębienia
• wzmocnienie organizmu
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Owoce derenia są zasobnym źródłem żelaza. Pogają uzupełniać jego niedobory w organizmie i stają się sprzymierzeńcem w walce z anemią. Skutecznie zwalczają przykre objawy niedokrwistości – bladość i suchość skóry, wypadające włosy, bóle głowy, bezsenność, zajady. Dzięki zawartości kwsaow organicznych i fitoncydów, wykazuje właściwości antyseptyczne i ściągające, działa wspomagająco na układ trawienny. Garbniki, zawarte w owocach, działają zapierająco, dlatego warto stosować je przy biegunkach. Składniki bioaktywne owoców derenia regulują pracę układu trawiennego i przyspieszają przemianę materii.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Medycyna ludowa wykorzystuje owoce derenia przede wszystkim do walki z anemią. Stosowano je również przy problemach zwe strony żołądka i układu trawiennego. Z owoców tego krzewu sporządzano nalewki, a także różnego rodzaju przetwory, np. dżemy i konfitury (szczególnie lubiane w Persji i Bizancjum). Znana dereniówka wykorzystywana była jako środek do walki z przeziębieniami, a stosowana w formie okładów na czoło, pomagała zwalczać dokuczliwą migrenę.
Dawkowanie:
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 szklanki dziennie.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Dereń nie powinien być spożywany przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/deren-jadalny-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-derenia-jadalnego_37374.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dere%C5%84_jadalny
https://klaudynahebda.pl/deren-jadalny/
You must be logged in to post a comment.