Galgant korzeń (Alipinia oficinarum)
Środek leczniczy, poprawiający krążenie krwi. Posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pobudza apetyt, pomocny w skurczach żołądka, niestrawności, likwiduje przykry zapach z ust. Jest stosowany również w bólach serca, likwiduje uczucie chłodu, zwłaszcza zimnych kończyn. Galgant jest także cenną przyprawą.
Więcej informacji
Galgant, galgant chiński, dziki kardamon (Alpinia officinarium, Alpinia galanga) pochodzi z Chin oraz Indii. Do Europy trafił już w średniowieczu, najprawdopodobniej za sprawą Arabów. Kłącze alpinii ma ostry, palący smak i aromatyczny, pieprzny zapach. Z korzenia po ususzeniu wytwarza się czerwonobrązowy proszek. Stosowany jako lek i przyprawa.
Skład
pochodne flawonowe, kemferyd
Działanie
Poprawia krążenie, trawienie, apetyt. Galgant działa przeciwbólowo, likwiduje stany zapalne. Wykonane z niego olejki eteryczne zapobiegają wzrostowi bakterii chorobotwórczych. Hamują rozwój grzybków i wirusów w jelitach. Wspomaga leczenie chorób reumatycznych, na przykład rwy kulszowej. To popularna przyprawa w kuchni indonezyjskiej. Jest składnikiem mieszanki curry. Arabowie stosują kłącze galgantu jako tabakę.
Zastosowanie
Galgant polecała już Hildegarda z Bingen na wzmocnienie serca, poprawę krążenia i trawienia. Można go stosować w kuchni do wołowiny, ryb, ciężkich zup, oraz tłustych sosów. Nalewka likwiduje niestrawność, bóle żołądka, pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Stosowana zewnętrznie likwiduje bóle typu reumatycznego i neuralgiczne.
Dawkowanie
1-3 szczypty proszku rozpuścić na języku.
Można regularnie dodawać do potraw.
Przeciwwskazania
Nie stosować u osób z owrzodzeniem żołądka lub jelit.
You must be logged in to post a comment.