Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

Guarana mielona – wszystko co musisz o niej wiedzieć

guarana

Guarana jest rośliną pochodzącą z Amazonii, zwłaszcza z Brazylii. Jej nasiona są bogate w kofeinę i często wykorzystywane jako naturalny środek pobudzający. Guarana już od wieków jest tradycyjnie stosowana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej ze względu na właściwości energetyzujące.

Podstawowe właściwości guarany mielonej – skład i działanie

Ten gatunek krzewu został odkryty na przełomie XVII i XVIII wieku, nazwano go na cześć niemieckiego lekarza Christiana Franza Paullini – Paullinia cupana Kunth. Mieszkańcy amazońskich lasów deszczowych, Indianie czerpali korzyści zdrowotne z guarany od niepamiętnych czasów. Nazywali ją „darem od Boga” i eliksirem miłości.

Guaranę uzyskuje się z nasion krzewu Paullinia cupana Kunth, który pochodzi z Ameryki Południowej. Krzew ten należy do rodziny mydleńcowatych, a jego owoce mają postać gruszkowatej torebki zawierającej czarne nasiona. Właśnie ze sproszkowanych nasion formuje się kulki lub tworzy pastę.

Wyciągi z guarany mają działanie pobudzające na korę mózgową i ośrodki podkorowe, stymulują także ośrodek oddechowy i rozszerzają naczynia mózgowe. Powodują także przepływ krwi z jamy brzusznej do skóry, mózgu i mięśni, co poprawia wydolność psychiczną i fizyczną organizmu.

Głównym składnikiem guarany jest kofeina, która oddziałuje na organizm pobudzająco. W przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie, wchłania się ona wolniej do przewodu pokarmowego, przez co jej działanie jest dłuższe, ale też wolniejsze.

Oprócz kofeiny, nasiona guarany zawierają w swoim składzie także inne substancje pobudzające, takie jak teobromina i teofilina, co powoduje, że jej działanie jest nieco inne niż samej kofeiny. Dzięki temu, guarana zwiększa poziom energii i poprawia wydolność fizyczną. 

W jej składzie znajdziemy również tłuszcze nienasycone, białka, garbniki, polisacharydy, saponiny, witaminę C, witaminy z grupy B oraz olejki eteryczne.

Saponiny mają działanie  moczopędne, obniżają poziom cholesterolu oraz przyśpieszają metabolizm, dlatego guarana może być stosowana w profilaktyce nadciśnienia i zawału serca.

Zawarte w guaranie garbniki to antyoksydanty, chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Mają również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wykazano, że guarana zwalcza m.in. bakterie e – coli. Guarana może być także wykorzystana jako naturalny środek przeciwbólowy, stosowany w przypadku migren i bólów głowy.

Ze względu na zawartość kofeiny, ma także pozytywny wpływ na życie seksualne, zwłaszcza u mężczyzn.

Paullinia cupana była dawniej stosowana jako lek, w dawnych lekospisach i słownikach lekarskich występowała pod nazwą guaranium. Ponadto guarana często znajduje się w napojach energetycznych, a także w niektórych napojach gazowanych. Swoje zastosowanie znajduje również w kosmetologii jako składnik preparatów antycellulitowych, detoksykujących i odmładzających (anty aging).

Jak stosować guaranę mieloną w codziennej diecie?

Guarana mielona może być stosowana na wiele sposobów. Najpopularniejszym z nich jest napar, który może być spożywany w roli energetyzującego napoju, który poprawia koncentrację i zwiększa czujność.

Guarana sprawdzi się również jako dodatek do smoothie i koktajli. Wystarczy w trakcie przygotowania napoju dodać łyżeczkę mielonej guarany, która w połączeniu z owocami i warzywami stworzy zdrową kompozycję, która dodatkowo poprawia wydolność fizyczną i umysłową. 

Roślina jest również doskonałym dodatkiem do yerba mate. Kombinacja guarany i yerba mate ma działanie synergistyczne, wzmacniające działanie pobudzające obu roślin. Ta metoda jest często stosowana przez osoby, które poszukują naturalnych metod poprawy wydolności organizmu.

Mielona guarana może stać się także składnikiem wypieków. Może być dodawana do różnego rodzaju wypieków, takich jak muffiny, ciasta czy popularne kulki mocy. Wzbogaca słodkości nie tylko o ciekawy smak, ale również o właściwości energetyzujące.

Guarana mielona jest również dostępna na rynku jako suplement diety w postaci kapsułek lub tabletek. Można spożywać ją jako uzupełnienie diety dla dodatkowego wsparcia energetycznego, szczególnie w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego lub umysłowego. 

Warto pamiętać, że spożywanie guarany powinno być umiarkowane, gdyż nadmiar kofeiny może doprowadzić do niepożądanych skutków ubocznych, takich jak bezsenność czy nerwowość, a w skrajnych przypadkach do zaburzeń rytmu serca.

Guarany powinny unikać osoby chorujące na refluks żołądkowy, cukrzycę, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, cukrzycę, bezsenność, nadciśnienie i choroby serca

Przepisy na napoje z guaraną mieloną – jak przygotować ?

Napój z guaraną można przygotować na wiele różnych sposobów, ale najprostszym z nich jest przygotowanie naparu z mielonej guarany. Aby go wykonać należy przygotować łyżeczkę mielonej guarany, szklankę wody (ok. 240 ml), a także miód, cytrynę lub inne naturalne słodziki i aromaty dodawane do smaku.

Na samym początku należy wlać wodę do garnka i doprowadzić ją do wrzenia na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień na najniższy i dodać mieloną guaranę. 

Kolejnym krokiem jest parzenie guarany w gorącej wodzie przez około 5 – 10 minut. Im dłużej pozostawi się guaranę w wodzie, tym silniejszy będzie napar. Po upływie czasu parzenia należy włączyć ogień i odsączyć napar, aby usunąć mieloną guaranę. Można to zrobić za pomocą drobnego sitka do herbaty.

Smak naparu można wzbogacić miodem, sokiem z cytryny lub innymi, naturalnymi słodzikami i aromatami. W ciepłe dni doskonale sprawdzi się na zimno. Należy wtedy schłodzić napar, a następnie wzbogacić go o kostki lodu i liście mięty – powstanie wtedy orzeźwiający napój.

Na co jest dobra guarana mielona?

Guarana mielona to popularny surowiec roślinny, który jest używany głównie ze względu na swoje właściwości pobudzające i energetyzujące. 

Mielony owoc guarany pobudza i dodaje energii, gdyż jest znana z wysokiej zawartości kofeiny, co sprawia, że działa jak naturalny stymulant. Zwiększa czujność, wzmacnia skupienie oraz wytrzymałość fizyczną.

Roślina ta również wspiera odchudzanie, ponieważ posiada zdolność zwiększania tempa przemiany materii. Dodatkowo zmniejsza uczucie głodu, dlatego jest często stosowana jako składnik suplementów diety i innych preparatów wspomagających odchudzanie. Udowodniono także, że spożywanie guarany może hamować uczucie głodu, a kofeina i saponiny w niej zawarte przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Guarana sprzyja również poprawie funkcji poznawczych. Dzięki swoim właściwościom pobudzającym poprawia funkcje poznawcze: pamięć, koncentrację i zdolność do rozwiązywania problemów.

Ponadto, ta niezwykła roślina zawiera w swoim składzie polifenole, dlatego ma właściwości antyoksydacyjne. Polifenole pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniu komórek przez stres oksydacyjny.

Guarana może również poprawiać nastrój, ponieważ zawarta w niej kofeina stymuluje produkcję neuroprzekaźników, takich jak noradrenalina i dopamina, które są powiązane z dobrym samopoczuciem i uczuciem euforii.

Guarana mielona może poprawić również wydolność fizyczną organizmu, zwłaszcza podczas intensywnego treningu lub wysiłku fizycznego.

Bibliografia:

https://www.drmax.pl/blog-porady/guarana-czyli-jak-pobudzic-skore

https://rozanski.li/4864/guarana-z-paullinia-cupana-jako-stimulans-i-diureticum-timbo-z-paullinia-pinnata-w-hamowaniu-zakazen

https://en.wikipedia.org/wiki/Guarana

http://www.guarana.com/facts.html

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *