Gurmar
Gurmar (łac. Gymnema sylvestre) to pnącze pochodzące z południowych Indii, z wyglądu przypomina winorośl. W Indiach określa się ją mianem…
Gurmar (łac. Gymnema sylvestre) to pnącze pochodzące z południowych Indii, z wyglądu przypomina winorośl. W Indiach określa się ją mianem ” Niszczyciela cukru”. Już niewielka ilość zioła potrafi zatrzymać odczuwanie słodkiego smaku na wiele godzin. Badania kliniczne wykazały, że podawanie Gurmaru pacjentom z cukrzycą typu I powodowało większe wytwarzanie insuliny, regenerując komórki ß trzustki, natomiast w przypadku cukrzycy typu II pozwoliło to zredukować ilość przyjmowanych leków a części pacjentów nawet ich wycofania.
Skład:
Glikozydy – triterpeno-gymnemozydy – zwane kwasami gymnemowymi I-IX.
Działanie:
Składniki aktywne zawarte w roślinie powodują zwiększanie wydzielania insuliny, stymulują beta-komórki trzustki, poprawiają wykorzystanie glukozy w organizmie. Sprzyjają spowolnieniu uwalniania cukru do krwi. Obniżają również poziom cholesterolu i trójglicerydów. Spożywanie gurmaru hamuje odczuwanie słodkiego smaku, przy zachowaniu wrażliwości na pozostałe smaki. To oznacza, że receptory smakowe odpowiadające za odczuwanie słodkiego smaku zostają hamowane. Może wykazywać również działanie moczopędne oraz przeciwpasożytnicze.
Dawkowanie:
Ok. 3 gramy zioła należy zalać 200 ml wrzątku. Odstawić na 30 min. Pić 3 razy dziennie, świeży napar. Kuracja powinna trwać ok 3-4 miesięcy.
Zastosowanie:
- Obniżanie poziomu cukru we krwi
- cukrzyca typu I,
- cukrzyca typu II,
- dieta ( przy spożywaniu dużej ilości węglowodanów) utrzymywanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi
- uszkodzona trzustka,
- hiperglikemia
- obniżanie apetytu na słodycze
Środki ostrożności:
Nie stosować u kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.
You must be logged in to post a comment.