Hyzop lekarski
Hyzop to zioło o korzennym zapachu, jego smak jest orzeźwiający i lekko gorzki. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również…
Hyzop to zioło o korzennym zapachu, jego smak jest orzeźwiający i lekko gorzki. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również wspomaga trawienie, pomaga przy uporczywym kaszlu oraz łagodzi dolegliwości wątroby i płuc. Oczyszcza drogi oddechowe, krew, oraz pomaga odtruwać organizm. Pomaga na smutek i melancholię.
Hyzop, hyzop lekarski, józefek, izek lekarski (hyssopus officinalis) to zioło znane i stosowane już od czasów starożytnych. Stosowano je do rytualnych oczyszczeń miejsca, przeznaczonego na świątynię. Od czasów Hipokratesa stosowany jako lek na kaszel. Na wiele wieków kojarzył się z czystością – pobożne kobiety wkładały gałązki hyzopu pomiędzy książeczki modlitewne. Posiada duże ilości olejku aromatycznego.
Skład
Zawiera terpeny, olejki eteryczne, jak kamfora, fitosterol, cyneol, fitosterol, flawonoidy, hyssopin, pinocarriphone, żywice oraz garbniki.
Działanie
Hyzop wspomaga proces trawienia i wydzielania soków żołądkowych. Pobudza perystaltykę jelit. Wzbogaca smak i aromat potraw. Posiada silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Hamuje również działalność gruczołów potowych. Dzięki olejkowi eterycznemu skutecznie pomaga w kaszlu, przeziębieniu oraz chrypce. Łagodzi ból gardła oraz gorączkę. Ma właściwości wykrztuśne.
Zastosowanie
Wspomaga leczenie zwykłych i uporczywych nieżytów górnych dróg oddechowych. Jest składnikiem syropów na kaszel. Stosuje się go przy nieżycie oskrzeli czyli astmie oskrzelowej. Opary z naparu były stosowane w leczeniu zapalenia ucha. Zmiażdżone liście hyzopu przykładano do ran i siniaków. Napary z liści łagodzą bóle reumatyczne. Można go stosować do płukania dziąseł, jamy ustne, gardła
Dawkowanie
1-2 łyżeczki zioła zalać szklanką wrzątku. Pić trzy razy dziennie.
Przeciwwskazanie
Ciąża – w większej dawce hyzop powoduje poronienia.
You must be logged in to post a comment.