Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

baner plantago

Jaki miód na jelita?

Miód to jedna z wielu niezwykle cennych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Smakowity, aromatyczny, a do tego dostarczający organizmowi…

...

Miód to jedna z wielu niezwykle cennych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Smakowity, aromatyczny, a do tego dostarczający organizmowi wielu cennych substancji i wspierający pracę różnych narządów. Jakie są korzyści ze stosowania miodu dla układu pokarmowego? Jaki miód na jelita wybrać? Czy można stosować miód przy IBS? Sprawdź!

Korzyści ze stosowania miodu na układ pokarmowy

Miód zaliczamy do grupy produktów spożywczych naturalnego pochodzenia, które wykazują właściwości odżywcze i lecznicze. W głównej mierze zawdzięczamy to dużej ilości cukrów – działają one osmotycznie, wysysając wodę z komórek bakteryjnych i prowadząc do ich obumierania. Dzięki swoim właściwościom, miód wykorzystuje się także w leczeniu chorób układu pokarmowego – np. na zapalenie żołądka i jelit, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, na niestrawność, na zaparcia i przy innych zaburzeniach przewodu pokarmowego. Oto lista korzyści ze stosowania miody na układ pokarmowy!

  • Regularne spożywaniu miodu skutecznie zwalcza bakterie i zapobiega pojawieniu się wrzodów.
  • Miód stymuluje nerwy czuciowe w żołądku, które wydzielają selektywne peptydy. Substancje te zwiększają dopływ krwi i leczą żołądek z powstałych uszkodzeń.
  • Miód łagodzi bóle brzucha, poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia.
  • Wdrożenie miodu do diety może pomóc w uniknięciu zespołu jelita drażliwego.
  • Dodatkowo miód może zniwelować zgagę, wyeliminować nudności oraz wymioty (np. ciążowe).
  • Właściwości regulacyjne miodu dobrze działają przy zapaleniu jelita grubego i cienkiego.
  • Miód może również wspomagać opróżnianie pęcherzyka żółciowego – szczególnie tzw. ziołomiody, np. rumiankowy, pokrzywowy czy tymiankowy.
  • Miód jest naturalnym przeciwutleniaczem, usuwa wolne rodniki i przeciwdziała m.in. cukrzycy.

Miód a IBS – jak działa?

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest schorzeniem przewodu pokarmowego. Objawia się na wiele sposobów – np. biegunkami, zaparciami, zaburzeniami trybu wypróżnień, nawracającymi bólami brzucha (min. 1 dzień w tygodniu przez ostatnie 3 miesiące). IBS leczy się przede wszystkim objawowo, czyli tak, aby zapanować nad występującymi dolegliwościami.

Leczenie opiera się przede wszystkim na modyfikacji diety, ale może być również zalecone przez specjalistę stosowanie farmakoterapii czy włączenie dedykowanej suplementacji. Wskazana jest eliminacja m.in. alkoholu, żywności przetworzonej, cukru i jego substytutów (np. ksylitol, erytrytol, miód). Z drugiej jednak strony, miód ma działanie przeczyszczające, więc może być pomocny u osób, które cierpią na typ zaparciowy IBS.

Tym samym kwestia „miód a IBS” nie jest jednoznaczna. Każdy pacjent powinien skonsultować się ze specjalistą i zasięgnąć porady, czy w jego przypadku miód na IBS jest zalecany czy też wręcz przeciwnie – niewskazany.

Czy miód dobrze wpływa na jelita?

Miody (szczególnie jasne, ale również np. miód wrzosowy, który zaliczamy do ciemnych) znajdują zastosowanie w leczeniu chorób żołądka i dwunastnicy, ale też stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Najlepsze efekty w zwalczaniu dolegliwości związanych z jelitem cienkich daje rozpuszczenie w wodzie 2-4 łyżek miodu – mieszanka ta pobudza wydzielanie soków trawiennych i tym samym poprawia perystaltykę jelita cienkiego. W przypadku stanów zapalnych jelita grubego warto natomiast stosować miód połączony z sokiem jabłkowym.

Warto również wspomnieć, że miód regeneruje florę bakteryjną jelit w okresie zaparć i biegunek oraz stymuluje układ immunologiczny. Gdy zatem pojawiają się doraźne dolegliwości – np. grypa jelitowa, warto wdrożyć dobrej jakości, naturalny miód do swojej diety. Szczególnie mowa tutaj o miodach niepasteryzowanych, np. miód mniszkowy niepasteryzowany czy miód wielokwiatowy niepasteryzowany. Obfitują one w cenne dla organizmu składniki odżywcze – m.in. w antyoksydanty czy fitochemikalia, dzięki którym miód ma właściwości lecznicze, bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe.

produkty pszczele plantago

Produkty pszczele

Zajrzyj na stronę sklepu i sprawdź ofertę miodów i produktów pszczelich.

Materiały źródłowe:

  1. https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2021/03/11_mozliwosc_wykorzystania.pdf
  2. http://miodowo.com/download/ulotka2018.pdf
  3. http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/04/ke2014.2-3.pdf
  4. http://www.przedszkole6dg.vot.pl/Pliki/Miod.pdf
  5. https://ppm.edu.pl/docstore/download/PUMaadf47931cf7499a92f7d1eff987503b/0000034240_wcag.pdf
  6. https://wcinaj-miod.pl/jak-miod-dziala-na-uklad-pokarmowy/
  7. https://wcinaj-miod.pl/6-najwiekszych-zalet-surowego-miodu/

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *