Zielarskie Centrum Wiedzy

Jakie zioła na trzustkę wybrać? Podpowiadamy! 

trzustka

Trzustka jest narządem odgrywającym kluczową rolę w procesie prawidłowego trawienia oraz regulacji gospodarki cukrowej w organizmie. Pełni ona dwie ważne funkcje: wytwarza sok trzustkowy, który umożliwia trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także produkuje hormony odpowiedzialne za regulacje poziomu glukozy we krwi. To właśnie dlatego warto zadbać o jej  prawidłowe funkcjonowanie poprzez zdrową dietę, wspartą roślinnymi preparatami w postaci ziół. Poznajmy zatem 10 najskuteczniejszych ziół wpierających prace trzustki! 

Objawy problemów z trzustką 

Nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki może objawiać się na różne sposoby. Do najczęstszych symptomów należą: 

  • Bóle w górnej części brzucha, 
  • Nudności, 
  • Wymioty, 
  • Biegunki, 
  • Cukrzyca, 
  • Zażółcona skóra i gałki oczne, 
  • Wzdęcia. 

Nie należy lekceważyć żadnego z wyżej wymienionych objawów, zwłaszcza jeśli są one nasilone i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Zaniedbanie problemów z trzustką może prowadzić do poważnych powikłań takich jak ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, torbiele, nowotwór czy kamica trzustkowa.  

Profilaktyka i wsparcie trzustki 

Aby wesprzeć pracę trzustki należy skupić się na podstawowych zasadach: 

  1. Lekkostrawna dieta – Unikaj smażonych potraw oraz spożywania tłustych pokarmów. Zamiast tego warto włączyć do swojej diety więcej owoców, warzyw, zdrowych tłuszczy oraz pełnowartościowego białka. 
  1. Rezygnacja z używek – zadbaj o ograniczenie lub całkowite zrezygnowanie z palenia papierosów, ale przede wszystkim alkoholu, który jest jednym z głównych powodów problemów z trzustką. 

Doskonałym wsparciem w profilaktyce i wspomaganiu prawidłowego funkcjonowania trzustki są produkty o działaniu żółciopędnym. Pobudzają one wydzielanie soku trawiennego, co uławia proces trawienia i odciąża trzustkę. Do takich produktów należą różnorodne przyprawy oraz zioła. Przejdźmy zatem do omówienia najskuteczniejszych ziół na trzustkę. 

10 najskuteczniejszych ziół na trzustkę 

Zioła wspierające regenerację trzustki i łagodzenie stanów zapalnych 

Kurkuma (łac. Curcuma longa L.) a w szczególności jej aktywny składnik – kurkumina ma wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych mających wpływ na trawienie i tym samym na prace trzustki. Badania wykazują, że kurkumina obniża poziom substancji, które wywołują stany zapalne w organizmie, a dzięki temu chroni komórki trzustkowe przed uszkodzeniami i wspiera ich regeneracje. Ten aspekt jest szczególnie ważny w przypadku osób, które borykają się już z chorobami takimi jak przewlekłe zapalenie trzustki lub cukrzyca. Ponadto kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki, które mogą powodować degenerację komórek trzustki.  

Imbir (łac. Zingiber officinale Roscoe) może być cennym wparciem dla trzustki. Jego działanie przeciwzapalnie chroni ją przed uszkodzeniami, a także wspiera jej regenerację. Bogaty w antyoksydanty, imbir redukuje stres oksydacyjny, który przyczynia się do uszkodzenia trzustki i zaburzeń jej funkcjonowania. Dzięki temu skutecznie chroni trzustkę przed rozwinięciem się stanów zapalnych, a w późniejszej konsekwencji przewlekłego zapalenia, nowotworu czy schorzeń metabolicznych.  

Lukrecja (łac. Glycyrrhiza glabra L.) ma szereg korzystnych właściwości dla zdrowia organizmu, w tym także dla zdrowia trzustki. Zawarte w niej bioaktywne związki mają właściwości przeciwutleniające – neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają komórki trzustkowe. Dodatkowo badania wskazują na silne działanie przeciwzapalne lukrecji – jej regularne stosowanie pomaga zmniejszyć stany zapalne w organizmie oraz wspomaga regeneracje trzustki.  
Należy jednak pamiętać, że osoby cierpiące na nadciśnienie powinny unikać nadmiernego jej spożywania. 

Zioła wspomagające wydzielanie enzymów trzustkowych 

Kozieradka (łac. Trigonella foenum-graecum L.) może wspomagać zdrowie trzustki, szczególnie w kontekście wydzielania enzymów trawiennych. Zawarte w niej składniki aktywne, takie jak saponiny i błonnik wspomagają trawienie, a także poprawiają wydzielanie enzymów – amylazy, lipazy i proteazy. Te enzymy odgrywają kluczową rolę w trawieniu węglowodanów, białek i tłuszczy. Stosowanie kozieradki może być cenną pomocą przy dolegliwościach trawiennych oraz problemach z funkcjonowaniem trzustki. 

Berberys (łac. Berberis vulgaris L.), a dokładniej zawarta w nim berberyna, od wieków znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek wspomagający leczenie różnych schorzeń, w tym problemów z trzustką. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, berberyna może pomóc w leczeniu chorób zapalnych, takich jak ostre zapalenie trzustki. Ponadto berberyna wspomaga trzustkę poprzez stymulacje produkcji enzymów trawiennych, potrzebnych do rozkładu węglowodanów, tłuszczów i białek. 

Zioła wspierające funkcje trzustki w regulacji glukozy 

Badania wskazują, że regularne spożycie Cynamonu cejlońskiego (łac. Cinnamomum verum  J.Presl) poprawia kontrole glikemiczną u osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Jednym ze sposobów, w jaki cynamon wpływa na poziom glukozy we krwi, jest poprawa wrażliwości komórek na insulinę. Może to być pomocne, w przypadku insulinooporności lub w późniejszych etapach – cukrzycy, kiedy komórki tracą wrażliwość na działanie insuliny, co prowadzi do podwyższonego poziomu glukozy we krwi i nadmiernego obciążenia trzustki.  

Gurmar (łac. Gymnema sylvestre (Retz.) R.Br. ex Sm.) to roślina, która od wieków jest stosowana w tradycyjnej medycynie w leczeniu cukrzycy i zaburzeń metabolicznych. Jednym z mechanizmów, przez które gurmar wpływa na poprawę funkcjonowania trzustki, jest zwiększenie wydzielania insuliny przez komórki trzustkowe. Zawarte w tej roślinie związki stymulują produkcję insuliny, co jest szczególnie pomocne w przypadku, gdy trzustka ma problem z jej wytwarzaniem w odpowiedniej ilości (np. podczas cukrzycy typu 2). W ten sposób gurmar może wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.  

Zioła o działaniu antyoksydacyjnym i ochronnym dla trzustki 

Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica  L.) jest ziołem o szerokim spektrum działania. Stosuje się ją w przypadku infekcji dróg moczowych, przy problemach z nadciśnieniem, jako wsparcie w leczeniu anemii, alergii czy naturalny środek do wzmacniania włosów, ale także można ją stosować jako wsparcie dla trzustki. Pokrzywa zawiera liczne substancje aktywne, takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminy, minerały, a one mają silne działanie przeciwutleniające, co pomaga neutralizować wolne rodniki i zmniejsza stres oksydacyjny. Ponadto pokrzywa posiada właściwości przeciwzapalne, co dodatkowo może chronić trzustkę przed uszkodzeniem tkanek.  

Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum (L.) Gaertn.), dzięki zawartości sylimaryny ma silne właściwości przeciwutleniające oraz ochronne dla trzustki. Neutralizuje nadmiar wolnych rodników i redukuje stres oksydacyjny, co pomaga chronić komórki trzustki przed uszkodzeniem. Co więcej, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wspomaga regenerację tkanek, co jest szczególnie istotne w kontekście cukrzycy, gdy komórki trzustki zostały już uszkodzone w wyniku stanu zapalnego. Ostropest może przyczynić się do poprawy funkcji trzustki oraz zmniejszenia objawów cukrzycy. 

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum F.H.Wigg.) wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i ochronne na różne narządy, w tym także na trzustkę. Dzięki obecności licznych związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy, kwasy fenolowe oraz witaminę C, roślina ta posiada silne właściwości przeciwutleniające. Pomagają one neutralizować wolne rodniki, które uszkadzają komórki, przyczyniając się do rozwoju chorób, takich jak cukrzyca. Badania wykazują, że mniszek może wykazywać działanie ochronne i przeciwzapalne, chroniąc komórki trzustki przed uszkodzeniami oraz redukując stany zapalne.  

Zioła są wspaniałym narzędziem w drodze do zdrowia, ponieważ działają holistycznie, wpływając na cały organizm, a nie tylko na jeden, konkretny narząd. Stosując zioła wspierające trzustkę możesz cieszyć się ich korzystnym wpływem również na inne narządy układu pokarmowego oraz na ogólną kondycję organizmu. Ważne jest jednak, aby traktować zioła jako wsparcie i dodatek, a nie jedyny element zdrowia. Powinny one być uzupełnieniem do zdrowych fundamentów, takich jak prawidłowe odżywianie, regularna aktywność fizyczna oraz dbanie o zdrowie psychiczne. Dopiero wtedy możemy być na drodze do życia w pełnym zdrowiu i witalności.   

Bibliografia: 

  • Tarasiuk, A., Pawlik, L., & Fichna, J. – „Berberyna jako potencjalny terapeutyk w leczeniu ostrego zapalenia trzustki.” 
  • Ranaga, S. et al. – ,,Effect of Cinnamon on Glycemic Control and Lipid Parameters” 
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11478310/ 
Berberys - korzeń cięty 50g PremiumBerberys  - korzeń cięty 50g Premium

Berberys - korzeń cięty 50g Premium

Sprawdź produkt
Gurmar (Gymnema sylvestris) ziele cięteGurmar (Gymnema sylvestris) ziele cięte

Gurmar (Gymnema sylvestris) ziele cięte

Sprawdź produkt
Lukrecja - korzeń ciętyLukrecja - korzeń cięty

Lukrecja - korzeń cięty

Sprawdź produkt
Kozieradka - ziarno 100gKozieradka - ziarno 100g

Kozieradka - ziarno 100g

Sprawdź produkt

Jeden komentarz

  1. Czy te ziola mam spozywac w dowolnych ilosciach czy sa jakies normy . Mam przewlekle kamieniste zapalenie trzuski .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *