Jałowiec
Jałowiec (Juniperus communis) to wysoki, długowieczny krzew z rodziny cyprysowatych. Produktem leczniczym i spożywczym jest jego szyszkojagoda w kolorze ciemnofioletowym, prawie czarnym, pokryta niebieskim nalotem. W Polsce stosowany od czasów staropolskich jako środek ułatwiający trawienie po szlacheckich ucztach.
Skład:
Olejek eteryczny, glukoza, fruktoza, kwas glukuronowy, żywice, kwas L-askorbinowy, katechiny, proantocyjanidyny, kwasy tłuszczowe, fitosterole, kwas taninowy i galusowy, flawonoidy.
Działanie:
Owoce posiadają fitoncydy, substancje o podobnym działaniu do antybiotyków i sulfonamidów. Mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, likwidują również pierwotniaki i pasożyty układu pokarmowego. Jałowiec odkaża drogi żółciowe, wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie, łagodząc dolegliwości miesiączkowe. Lotne składniki wpływają kojąco na układ oddechowy. Jałowiec znosi wzdęcia, hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach.
Zastosowanie:
Jest stosowany w kuracjach oczyszczających organizm, usprawniających działanie układu trawiennego, oraz skąpomoczu. Wspomaga odchudzanie i leczenie innych chorób na tle zaburzeń metabolicznych. Jałowiec to również aromatyczna przyprawa do mięs, dziczyzny, zup, sosów, wódek i nalewek. Suszone owoce jałowca dodaje się do kiszonek i marynat oraz pasztetów. Olejek ma znaczenie dla przemysłu perfumeryjnego.
Dawkowanie:
Żuć 3-4 owoce dziennie, lub zrobić napar z łyżki owoców na 1 szklankę wody. Pić niewielkie porcje kilka razy dziennie.
Przeciwwskazania:
Ciąża, karmienie piersią, ostra niewydolność nerek.
You must be logged in to post a comment.