Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

baner plantago

Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia)

Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae) Rodzaj: jeżówka (łac. Echinacea) Gatunek: jeżówka wąskolistna (łac. Echinacea angustifolia) Surowiec: ziele cięte jeżówki wąskolistnej Jeżówka wąskolistna to bylina z rodziny astrowatych, dorastająca…

...
Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia)

Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)

Rodzaj: jeżówka (łac. Echinacea)

Gatunek: jeżówka wąskolistna (łac. Echinacea angustifolia)

Surowiec: ziele cięte jeżówki wąskolistnej

Jeżówka wąskolistna to bylina z rodziny astrowatych, dorastająca do ok. 1 m. wysokości, o łodydze prostej i wniesionej, rozgałęziającej się ku górze. Kwitnie od maja do października, tworząc różowo-fioletowe kwiaty. Jest roślina o stosunkowo małych wymaganiach środowiskowych, lubi stanowiska nasłonecznione. Jeżówka wąskolistna pochodzi z rejonu Ameryki Północnej, skąd została sprowadzona do Europy. W Polsce uprawiana jako surowiec zielarski, a także jako roślina ozdobna w przydomowych ogrodach.

Działanie i zastosowanie:

  • wzmacnia odporność
  • obniża gorączkę
  • przyspiesza gojenie ran
  • jako środek przeciw grypie
  • wspomaga leczenie przeziębień
  • zapalenie zatok
  • stany zapalne jamy ustnej i dziąseł
  • kaszel, gorączka, ból gardła
  • zapalenia stawów
  • infekcje układu moczowego
  • działa uspokajająco, zmniejsza bezsenność

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Jednym z najcenniejszych składników, które znajdują się w jeżówce, jest echinacyna. Działa ona stymulująco na układ immunologiczny. Wspomaga w znaczący sposób układ odpornościowy do walki z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. Wśród składników bioaktywnych zawartych w roślinie są m.in. polisacharydy, kwas cykorowy, alkamidy, sole mineralne, witaminy oraz przeciwutleniacze. Jeżówka może być stosowana do leczenia stanów zapalnych zatok lub jamy ustnej. Jej spożywanie jest szczególnie zalecane osobom, u których występuje obniżona odporność (po przebytych zabiegach, osobom starszym); w okresie przeziębień i grypy. Zawarte w jeżówce flawonoidy działają przeciwutleniająco, spowalniają procesy starzenia organizmu, przyspieszają regenerację komórek i tkanek. Ze względu na działanie uspokajające, zwalczające bezsenność i poprawiające nastrój, napar z jeżówki wąskolistnej zalecany jest kobietom w ciąży, zwłaszcza w I trymestrze – pomaga zmniejszyć dolegliwości i dyskomfort związane ze zmianami zachodzącymi w ciele kobiety.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Jako pierwsi prozdrowotne właściwości jeżówki docenili Indianie Ameryki Północnej. Sporządzano z niej przede wszystkim napar i zalecano jego spożywanie w trakcie różnych infekcji, aby obniżyć gorączkę i przyspieszyć powrót do zdrowia.

Dawkowanie: 

Nalewka: (surowiec zalany alkoholem etylowym 60% w proporcji 1:5, gotowy do spożycia po 2 tygodniach) 2-4 łyżeczek na dzień, można stosować zewnętrznie.

Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 szklanki dziennie.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BC%C3%B3wka_w%C4%85skolistna
https://www.stolicazdrowia.pl/2217/jezowka-waskolistna-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-uzycie/
https://portal.abczdrowie.pl/jakie-ziola-na-odpornosc
http://espz.pl/materialy/immunostymulantia.pdf
http://gramzdrowia.pl/dr-henryk-rozanski/gower/naturalne-substancje-immunostymulujace.html

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *