Zielarskie Centrum Wiedzy

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) – jakie są jej właściwości lecznicze?

kozieradka
Kozieradka pospolita

Rodzina: Fabaceae

Rodzaj: Trigonella

Gatunek: Trigonella foenumgraecum

Synonimy: Kozieradka lekarska

Inne nazwy: koniczyna grecka, fenegryka, greckie siano, kozioroźnik, boża trawka, Fenugreek.

Surowiec: ziarno

Związki aktywne w kozieradce:

Ziarno zawiera: saponiny sterydowe (diosgenina – 0,3%, tigogenina, yamogenin, gitogenina); flawonoidy (witeksyna, wicenina, izowiteksyna, luteolina, orientyna, kwercetyna); kumaryny; olejek eteryczny; fosfolipidy (lecytyna); aminy biogenne (cholina, trimetyloamina); metylobetaina kwasu nikotynowego; kwas fitynowy; alkohole cukrowe i cyklitole (inozytol); fitosterole (lanosterol, sitosterole, stigmosterol); alkaloidy (karpaina, gencjanina); 3-hydroksy-4,5-dwumetyl-2-furanon; B-elemen; B-selinen; dwuhydroaktynidiolidyna; dihydrobenzofuran; 4-hydroksy-izoleucyna; śluzy (mannogalaktany); witaminy (PP, H, F, B1, karoten); biopierwiastki (żelazo, fosfor, potas, wapń); tłuszcze; białka; gorycze.

Kozieradka pospolita to jednoroczna roślina, osiągająca wysokość 60 cm. Odznacza się trójlistkowymi, podługowatymi liśćmi oraz żółtymi kwiatami. Jej największym bogactwem z punktu widzenia ziołolecznictwa są nasiona dojrzewające w podłużnych strąkach rośliny.

Główne zastosowania nasion kozieradki:

  • osłabienie organizmu
  • wychudzenie i zanik mięśni
  • podatność na złamania kości
  • reumatyzm
  • zwyrodnienia stawów
  • anemia
  • kamica żółciowa
  • stłuszczenie narządów wewnętrznych
  • zaparcia
  • choroba wrzodowa
  • alergie
  • kaszel
  • nieżyty układu oddechowego
  • stany zapalne oczu, jamy ustnej, gardła i narządów płciowych
  • problemy układu pokarmowego
  • hemoroidy
  • niedoczynność kory nadnerczy
  • niedobór estrogenów
  • problemy z koncentracją i pamięcią
  • choroby skóry
  • zmiany ropne i owrzodzenia
  • przebarwienia, krwiaki i sińce
  • odleżyny
  • rany i oparzenia
  • ukąszenia owadów

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Wyciągi wodnoalkoholowe z kozieradki pobudzają rozwój mięśni i regenerację tkanek. Odżywione w ten sposób mięśnie nie tylko przybierają na masie, ale też działają sprawniej: to zasługa lecytyny i fosfolipidów, które znajdują się w nasionach. Co więcej, dzięki kozieradce aktywuje się proces tworzenia komórek krwi i harmonizuje się gospodarka hormonalna: pod wpływem zawartych w roślinie saponin sterydowych dochodzi do syntezy hormonów sterydowych (m.in. estrogenów, testosteronu). 4hydroksyizoleucyna wzmacnia organizm, pobudzając syntezę białek, zwiększa też wydzielanie insuliny.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Jak dowodzą lata praktyki, kozieradka działa na organizm odżywczo i wzmacniająco. Pomaga wyciszać stany zapalne, działa rozkurczowo na mięśnie. Przyczynia się do poprawiania samopoczucia: także dlatego, że reguluje pracę narządów wydzielniczych, odpowiadających za harmonijną pracę układu pokarmowego. Zaobserwowano również jej dobroczynny wpływ na formę psychiczną – przygotowywane z niej preparaty sprawdzają się jako pomoc dla osób doświadczających na przykład stanów depresyjnych.

Dawkowanie nasion kozieradki:

Odwar: 3 łyżki zmielonych nasion należy zalać 2 szklankami wody. Gotować przez 5 minut, po czym odstawić na 30 minut i przecedzić. Przygotowaną porcję należy przyjąć w ciągu dnia w dwóch dawkach, wypijając po jednej szklance. Jeśli problemy dotyczą układu oddechowego lub pokarmowego, dopuszczalna ilość odwaru do wypicia wzrasta do 6 dawek liczących po 100 ml. Odwar może być stosowany również do przemywania skóry, przeprowadzania płukanek, nasiadówek i lewatyw.

Wyciąg wodnoalkoholowy: 4 łyżki zmielonych nasion należy zalać 1 szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie dodać 200 ml alkoholu (4060%), całą mieszaninę przelać do słoja, szczelnie zakręcić i odstawić na 3 dni. Po tym czasie wyciąg należy przefiltrować i połączyć z 200 ml miodu spadziowego. Uzyskany preparat można przyjmować 34 razy dziennie w postaci 46 łyżek.

Intrakt kozieradkowy: 1/2 szklanki zmielonych nasion zalać 250 ml gorącego alkoholu (4060%) i trzymać w szczelnie zamkniętym słoju przez 7 dni. Po przefiltrowaniu intrakt przyjmować 3 razy dziennie, odmierzając po 12 łyżki. Nadaje się również do użytku zewnętrznego, wobec problemów dermatologicznych.

Przeciwwskazania:

Ciąża i okres karmienia piersią.

Źródła:

  • http://luskiewnik.strefa.pl/farmakologia/trigonella.htm
Kozieradka - ziarno 100gKozieradka - ziarno 100g

Kozieradka - ziarno 100g

Sprawdź produkt
Traganek - korzeń mielony 50 gTraganek - korzeń mielony 50 g

Traganek - korzeń mielony 50 g

Sprawdź produkt
Koniczyna czerwona kwiat - krojonyKoniczyna czerwona kwiat -  krojony

Koniczyna czerwona kwiat - krojony

Sprawdź produkt
Lapacho (Pau d' Arco) - kora cięta 100gLapacho (Pau d' Arco) - kora cięta 100g

Lapacho (Pau d' Arco) - kora cięta 100g

Sprawdź produkt
Głóg (kwiat) 50gGłóg (kwiat) 50g

Głóg (kwiat) 50g

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *