Kruszyna pospolita (Frangula alnus)
Rodzina: Rhamnaceae Rodzaj: Frangula Gatunek: Frangula alnus Synonimy: Rhamnus frangula, Frangula atlantica, Frangula dodonei, Frangula nigra, Frangula pentapetala, Frangula vulgaris, Girtanneria frangula. Inne…
Rodzina: Rhamnaceae
Rodzaj: Frangula
Gatunek: Frangula alnus
Synonimy: Rhamnus frangula, Frangula atlantica, Frangula dodonei, Frangula nigra, Frangula pentapetala, Frangula vulgaris, Girtanneria frangula.
Inne nazwy: Alder Buckthorn, Alder Dogwood, Arrowwood, Black Alder Tree, Black Dogwood, European Black Alder, Glossy Buckthorn, Persian Berries, Ecorce de Bourdaine, Faulbaum.
Kruszyna pospolita występuje w przyrodzie jako dorodny krzew lub niewysokie drzewko – może osiągnąć maksymalnie 6 metrów wysokości. Występuje głównie w Europie, ale można spotkać ją też w północnych krańcach Afryki, na Bliskim Wschodzie, a nawet zachodnich Chinach. Kruszyna w maju i czerwcu obsypuje się białozielonymi kwiatami, które pojawiają się w pęczkach (liczących po kilka kwiatów, od 2 do 10), wydaje też okrągłe owoce, które wraz z upływem czasu zmieniają barwę z zielonej na czerwoną, a ostatecznie nawet czarną. Surowcem z kruszyny, który szczególnie interesuje ziołolecznictwo jest jednak kora – szarobrunatna z zewnątrz, żółtopomarańczowa od środka.
Roślina ta zawdzięcza swoją nazwę specyficznym właściwościom swojego drewna – łacińskie słowo frango oznacza tyle, co łamać, kruszyć. Także polska nazwa gatunkowa zachowała tę referencję. Staropolskie określenia tej rośliny to także kruszczyna, kruszewina, troszczyna. Z kolei drugi człon łacińskiej nazwy gatunkowej kieruje uwagę na fakt, że kruszynę pospolitą łatwo spotkać zwłaszcza na terenach podmokłych.
Surowiec: kora cięta
Skład: glikozydy antrachinonowe (między innymi glukofrangulina Ai B), frangulina A i B, glikozydy franguloemodynowe, sterole (rhamnol), kwas chryzofanowy, flawony (rhamnina, izorhamnina), woski (rhamnoceryny), emodyna, alkaloidy peptydowe, garbniki.
Główne zastosowania:
- zaburzenia pracy wątroby
- zaparcia
- nieżyt jelit
- otyłość
- choroby metaboliczne, także dermatologiczne
- łuszczyca
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Zawarte w kruszynie antranoidy wpływają na usprawnienie przemiany materii, ponieważ reagują w określony sposób z bakteriami znajdującymi się w mikroflorze jelitowej, pobudzają wytwarzanie śluzu i zapobiegają wchłanianiu się wody obecnej w jelitach do krwi. Wyciągi z kory działają również żółciopędnie, usprawniając tym samym pracę wątroby i procesy trawienne.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Kora z kruszyny pospolitej dała się poznać już w średniowieczu jako naturalny środek przeczyszczający. Dawniej stosowano ją także w przypadku problemów z wątrobą lub śledzioną, traktowano jako remedium na puchlinę wodną. Wyciąg stosowany zewnętrznie może przynieść ulgę między innymi osobom chorym na łuszczycę.
Dawkowanie:
Odwar: 8-10 g kory należy zalać 200 ml wody i gotować przez 5-8 minut. Odstawić na pół godziny, po czym przecedzić. Tak przygotowany odwar należy wypić w ciągu dnia, dzieląc go na trzy porcje. W kuracjach delikatniejszych, wspomagających, wystarczy przyjmować po pół szklanki dziennie, a odwar przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Przeciwwskazania:
Ciąża, okres karmienia piersią, a także zapalenie wyrostka. Surowca nie należy też podawać małym dzieciom.
Źródła:
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Rhamnus+frangula
http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_alder_buckthorn.htm
You must be logged in to post a comment.