Spis treści
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (łac. Curcuma)
Gatunek: ostryż długi (łac. Curcuma longa)
Synonimy: ostryż
Inne nazwy: szafranica, żółcień, szafran indyjski, ostryż Zohary
Surowiec: kłącze cięte kurkumy
Kurkuma to roślina występująca głównie w Azji – w Chinach, na Sri Lance, w Indiach, Indonezji czy na Jawie. Nazwa odnosi się właściwie do kłącza rośliny zwanej ostryżem długim. To właśnie ono jest surowcem bogatym w składniki odżywcze i prozdrowotne. Znajdziemy w nim przede wszystkim kurkuminoidy, zwłaszcza kurkuminę, która wspomaga pracę układu pokarmowego, wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu i działa przeciwnowotworowo.
Działanie i zastosowanie kłącza kurkumy:
• zwiększa wydzielanie żółci
• wspomaga pracę wątroby
• wzmaga produkcję soków trawiennych
• wpływa korzystnie na pracę jelit
• przyspiesza przemianę materii
• działa przeciwnowotworowo
• zmniejsza poziom cholesterolu i trój glicerydów
• chroni serce
• wspomaga pracę układu nerwowego
• działa przeciwzapalnie
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
W ciągu ostatnich lat kurkuma stała się popularna nie tylko w medycynie i kuchni azjatyckiej, ale również w krajach zachodnich. Nad jej właściwościami prozdrowotnymi przeprowadzono szereg różnorodnych badań. Wykazały one jej dobroczynny wpływ na zdrowie całego organizmu. Powinny po nią sięgnąć osoby cierpiące na wrzody jelit czy chorobę Crohna. Kurkuma przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca, np. miażdżycy. Ponadto ma pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego – zwiększa produkcję soków trawiennych, działa żółciopędnie, przyspiesza usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Przyspiesza przemianę materii. Działa również przeciwnowotworowo, hamując namnażanie komórek rakowych. Kurkumina zawarta w kłączu, ma silne działanie przeciwutleniające, eliminuje powstawanie wolnych rodników. Charakteryzuje ją również delikatne działanie uspokajające i chroniące układ nerwowy, polecana jest osobom cierpiącym na chorobę Alzhaimera czy demencję starczą oraz wszystkim pracującym umysłowo.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Kłącze kurkumy jest surowcem od stuleci wykorzystywanym w medycynie i kuchni orientalnej, zwłaszcza indyjskiej. To właśnie jej słynne indyjskie curry zawdzięcza swój charakterystyczny kolor. Dodawana do potraw wpływa nie tylko na ich smak, ale jednocześnie działa prozdrowotnie. Przede wszystkim zalecana jest w czasie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z kurkumy pozyskiwany jest również żółty barwnik.
Dawkowanie kurkumy:
Kurkuma może być z powodzeniem stosowana jako suplement w codziennej diecie. Najlepiej spożywać ok. 1 łyżeczki świeżo zmielonego kłącza dziennie. Można dodawać do różnych potraw – zup, sosów, dań mięsnych i warzywnych.
Nalewka: (surowiec zalany alkoholem etylowym 70% w proporcji 1:5, gotowy do spożycia po 2 tygodniach) 2-3 łyżeczek na dzień.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Ponieważ nie przeprowadzono stosownych badań, kobiety w ciąży i karmiące piersią spożywanie kurkumy, jako codziennego suplementu diety, powinny najpierw zasięgnąć porady lekarza.
Źródła:
- http://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/
- http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
- http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Kurkumina–budowa-wlasciwosci-i-zastosowanie/