Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

Kwiat lipy (tilia cordata) – jakie korzyści zdrowotne oferuje?

Tilia cordata
Kwiat lipy

Rodzaj: lipa (łac. Tilia)
Gatunek: lipa drobnolistna (łac. Tilia cordata)
Surowiec: kwiat lipy
Skład: związki flawonoidowe, śluz, olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne, sterole

Lipa jest drzewem pospolicie występującym na terenie Europy i Azji. Często sadzona ze względu na swoje walory ozdobne oraz możliwości oczyszczania powietrza. Spotkamy ją dziko rosnąco w lasach liściastych, a także na terenach miejskich, w parkach i na skwerach. Dorasta do ok. 30 m, porastają ja charakterystyczne sercowate listki, które na jesieni przebarwiają się na żółto. Kwitnie od czerwca do lipca i jest roślina miododajną.

Działanie i zastosowanie:

• przeziębienie
• gorączka
• nieżyt dróg oddechowych
• kaszel
• chrypka
• nieżyt żołądka i jelit
• problemy skórne
• działanie nawilżające
• bakteriobójcze
• przeciwzapalne
• moczopędne
• działanie uspokajające

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

W fitoterapii wykorzystywane są nie tylko kwiaty, ale również kora , pędy, liście lipy i drewno lipowe. Jednak kwiaty są uważane, za surowiec najbardziej wartościowy. Po napar z kwiatów lipy warto sięgnąć szczególnie na początku przeziębienia. Flawonoidy i śluz w nich zawarte działają napotnie, łagodzą kaszel i podrażnienia gardła. Mają również działanie wspomagające pracę układu trawiennego, zwiększają produkcję soku żołądkowego, regulują wydzielanie żółci. Wykazano również, że picie naparu z kwiatów lipy działa uspokajająco i kojąco na układ nerwowy. Obniża ciśnienie krwi i wspomaga walkę z bezsennością. Stosowany zewnętrznie, do przemywania skóry borykającej się z problemami np. z trądzikiem, działa antyseptycznie, ściągająco i nawilżająco.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Lipa jest drzewem znanym i czczonym już od wieków. Dla Słowian, była drzewem świętym. W okresie kwitnienia, na początku lata zbierano i suszono kwiaty lipy. Przechowywana w płóciennych woreczkach stosowana była do leczenia jesienno-zimowych przeziębień i stanów gorączkowych.

Dawkowanie kwiatów lipy:

Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 szklanki dziennie w stanach przeziębienia, grypy, przy gorączce. Można również używać zewnętrznie, np. do przemywania cery.
Odwar: (4 łyżki stołowe zalać 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut), pić po jednej szklance 3 razy na dzień. Może być stosowany zewnętrznie.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Ze względu na brak odpowiednich badań, nie zaleca się spożywania kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Źródła:

  • http://rozanski.li/397/kwiat-lipy-flos-inflorescentia-tiliae-w-fitoterapii/
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Lipa_drobnolistna
  • https://www.odkrywamyzakryte.com/kwiat-lipy/

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *