Lapacho (Tabebuia impetiginosa) – znane jest pod nazwą Pau d’arco lub herbata Inków. Pozytywne działanie lapacho odkryli wieki temu mieszkańcy Ameryki Środkowej i Południowej np. Brazylii, Peru, Paragwaju i Boliwii . Surowcem pozyskiwanym jest wewnętrzna część kory drzewa z rodzaju Tabebuja. Wykazuje m.in. silne działanie antybakteryjne, wirusostatyczne oraz przeciwgrzybiczne. Najczęściej używany jako napar.
SKŁAD :
lapachol, betalapachol, glikozydy (irydoidowe, lignanowe, izokumarynowe) , ksyloidyna, garbniki i alkadoidy, sole mineralne takie jak mangan, żelazo, wapń i magnez, koeznym Q oraz flobafeny.
DZIAŁANIE :
lapacho działa antyalergicznie, ściągająco, przeciwzapalnie, immunostymulująco, poprawia parametry krwi (erytrocytów, limfocytów i leukocytów), pomaga również w gojeniu ran, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia serce oraz wątrobę.
ZASTOSOWANIE:
- infekcje grzybicze (narządowe skórne);
- anemia;
- choroby narządów wewnętrznych (jelit, wątroby, nerek, pęcherza moczowego);
- cukrzyca;
- choroby skóry np. trądzik , łojotokowe zapalenie skóry, wypryski;
- infekcje wirusowe (opryszczka, grypa);
- reumatyzm;
- problemy ginekologiczne (kandydoza, opryszczka narządów płciowych, zapalenie szyjki macicy, upławy);
- hemoroidy
- nowotwory
DAWKOWANIE:
1 łyżeczkę produktu zalać 1 szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut. Pozostawić do ostygnięcia ok 10 minut, następnie przecedzić i pić sam wywar 2-5 razy dziennie. Wywar można również stosować zewnętrznie ( okłady, płukanki, przemywanie ).
Z surowca wykonuje się także nalewki.
PRZECIWWSKAZANIA I EFEKTY UBOCZNE:
Nie stosować w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią, nie przyjmować wraz z lekami przeciwzakrzepowymi. Z powodu braku dostatecznych badań naukowych nie zaleca się podawać małym dzieciom. Mogą wystąpić: biegunka, nudności, wymioty, bóle głowy i brzucha).