Macierzanka – (Thymus serpyllum)
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae)Rodzaj: macierzanka (łac. Thymus)Gatunek: Thymus pulegioidesSynonimy: tymianek wąskolistnyInne nazwy: cząberek, dzięcielnica, wild thymeSurowiec: ziele macierzankiSkład: olejek eteryczny, terpeny, flawonoidy, garbniki, związki goryczkowe,…
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: macierzanka (łac. Thymus)
Gatunek: Thymus pulegioides
Synonimy: tymianek wąskolistny
Inne nazwy: cząberek, dzięcielnica, wild thyme
Surowiec: ziele macierzanki
Skład: olejek eteryczny, terpeny, flawonoidy, garbniki, związki goryczkowe, kwasy organiczne, saponiny, sole mineralne
Macierzanka zwyczajna to krzewina z rodziny jasnotowatych. Jest roślina miododajna, kwitnąca od czerwca do sierpnia. Wykorzystywana jako surowiec zielarski, jest również często uprawiana jako roślina ozdobna. W okresie kwitnienia obsypuje ją mnóstwo drobnych, purpurowych kwiatów.
Działanie i zastosowanie:
Macierzanka jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje działanie prozdrowotne w walce z kaszlem, zapaleniem gardła, przeziębieniem.
Działanie ogólne
• przeciwzapalne
• wykrztuśne
• poprawia trawienie
• dezynfekujące
• stany zapalne gardła
• łagodzi skutki ukąszeń owadów
• wzmacnia system nerwowy
• przeciwbakteryjne
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Składniki bioaktywne ziela macierzanki działają przeciwbakteryjnie, dezynfekująco, ściągająco. Wykazują właściwości kojące świąd. Stosowanie macierzanki zalecane jest w stanach nieżytów układu oddechowego. Wyciąg z ziela jest składnikiem lęków na kaszel, ze względu na udokumentowane badaniami, działanie wykrztuśne. Stosowany zewnętrznie działa kojąco i łagodząco na cerę trądzikową. Hamuje rozwój bakterii i grzybów. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, działa wiatropędnie i zwiększa produkcje żółci.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Prozdrowotne działanie ziela macierzanki znane jest medycynie naturalnej od stuleci. Wykorzystuje się ją zarówno w formie naparów do spożycia, jak i zewnętrznie – do odkażania ran, łagodzenia skutków ukąszeń owadów. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, stosowano ją również jako kadzidło i surowiec perfumeryjny. Jest również cenionym zielem przyprawowym.
Dawkowanie:
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 szklanki dziennie. W przypadku bólu gardła można stosować do przepłukiwania. Można stosować zewnętrznie, np. do przecierania cery.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Nie wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/macierzanka-piaskowa-wlasciwosci-macierzanki-piaskowej_39857.htmlhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Macierzanka_piaskowahttp://rozanski.li/1170/ziele-macierzanki-herba-serpylli-w-praktycznej-fitoterapii/http://eprzyprawy.blogspot.com/2015/07/macierzanka-dla-przemeczonych-i.html
You must be logged in to post a comment.