Manayupa (Desmodium adscendens)
Rodzina: Fabaceae
Rodzaj: Desmodium
Gatunek: Desmodium adscendens, desmodium mollicum
Synonimy: manajupa
Inne nazwy: mundurana, runa mana yupana
Surowiec: liść manayupa
Skład: saponiny, flawonoidy, glikozydy, olejki eteryczne, taniny, śluzy i sole mineralne, (przede wszystkim glinu i wapnia)
Manayupa to niewielka, dorastająca 50 cm roślina, porastająca zbocza Andów. Charakteryzują ją wiecznie zielone liście, drobne błękitno-białe lub jasnoróżowe kwiatostany oraz strączki, w których znajdują się nasiona.
Działanie i zastosowanie:
Manayupa, znana już w czasach imperium Inków, wykorzystywana ze względu na swoje właściwości oczyszczające. Składniki zawarte w liściach manayupa wspomagają organizm w usuwaniu wszelkich zanieczyszczeń i toksyn – zarówno pochodzenia pokarmowego, jak i chemicznego, środowiskowego.
Działanie:
- działanie detoksykacyjne
- działanie moczopędne
- wspomaganie organizmu w walce ze stanami zapalnymi wątroby lub nerek
- przeciwbólowe – bolesne menstruacje
- nieżyt żoładka
- nadkwasota
- zatrucia pokarmowe
- nudności
- stany zapalne jajników
- astma
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Związki zawarte w liściach manayupa to przede wszystkim saponiny, flawonoidy, glikozydy i taniny, które mają działanie oczyszczające. Usuwają toksyny zawarte we krwi, regulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Wykazują silne działanie moczopędne, co przyspiesza usuwanie z organizmu wszelkich związków toksycznych. Odwar z liści manayupa wspomaga trawienie i działa odtruwająco. Manayupa bogata w antyoksydanty i składniki o działaniu przeciwzapalnym wspomaga walkę ze stanami zapalnymi wątroby, woreczka żółciowego, żołądka, nerek czy dróg rodnych. Zawarte w niej taniny biorą udział w procesie gojenia się ran, wykazując realny wpływ na jego przyspieszenie. Z kolei jej właściwości przeciwhistaminowe wspomagają pracę oskrzeli i walkę z astmą.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Właściwości rośliny manayupa znane były już za czasów imperium Inków. W języku quechua manayupa oznacza jej właściwości są niezliczone. Tak właśnie postrzegano jej działanie – holistycznie. Liście manayupa stosowane były, jako remedium na większość przypadłości, które trapiły ludność zamieszkującą andyjskie tereny. Przede wszystkim jednak ceniono ją za właściwości oczyszczające. Uważano (całkiem słusznie), że organizm pozbawiony szkodliwych dla niego substancji, zyskuje siłę do walki z chorobami.
Dawkowanie:
Odwar: (4 łyżki stołowe zalać 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut), pić po jednej szklance 3 razy na dzień. Nie należy stosować dłużej niż przez miesiąc.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Nie może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby przyjmujące leki, powinny najpierw skonsultować się z lekarzem – możliwość interakcji.
Źródła:
https://zdrowie831.wordpress.com/2017/03/12/niezle-ziolka-czesc-11/
https://www.herbs2000.com/herbs/herbs_manayupa.htm https://zdrowie831.wordpress.com/2017/03/12/niezle-ziolka-czesc-11/
You must be logged in to post a comment.