Spis treści
Rodzina: jasnowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: mięta (łac. Mentha)
Gatunek: mięta egipska (łac. Mentha spicata)
Inne nazwy: mięta kłosowa, mięta zielona
Mięta egipska, jak nazwa wskazuje jest rośliną pochodzącą z rejonu Egiptu, ale rośnie również w krajach bałkańskich i w basenie Morza Śródziemnego, a także w Azji i w Afryce. Mięta to bylina z rodziny jasnowatych. Dorasta do 1.5 m wysokości. Charakteryzuje ją przede wszystkim zapach i smak, które zawdzięcza zawartości mentolu. Jego ilość, a tym samym intensywność aromatu rośliny jest różna w zależności od gatunku.
Właściwości mięty egipskiej:
Niezwykłe właściwości mięty są znane i stosowane w medycynie ludowej od tysięcy lat. Z jej dobrodziejstwo i korzystano już w starożytnej Grecji, czy Rzymie. Zalecana głównie w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Substancje bioaktywne zawarte w miętowych liściach (dihydrokarwon, cineol i limonen) stymulują produkcję soków żołądkowych i usprawniają procesy trawienia. Napar z mięty łagodzi bóle brzucha, ułatwia trawienie, zmniejsza zgagę, poprawia perystaltykę jelit i zmniejsza uczucie wzdęcia i ciężkości po zbyt obfitych posiłkach. Mięta działa również delikatnie relaksująco, łagodzi bóle głowy i mięśni. Dzięki mniejszej zawartości mentolu, miętę egipską charakteryzuje słodkawy, roślinny i łagodny smak. Oprócz fitoterapii jest ona stosowana również w przemyśle kosmetycznym oraz jako dodatek kulinarny.
Działanie i zastosowanie:
- łagodzi bóle brzucha i zgagę
- zmniejsza uczucie ciężkości i wzdęcia
- poprawia trawienie
- zwiększa produkcję soków żołądkowych
- działa uspokajająco
- łagodzi bóle głowy i mięśni
Dawkowanie mięty egipskiej:
Napar: 1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na kwadrans. Można do smaku dosłodzić. Spożywać według potrzeb.
Można stosować również, jako przyprawę – dodatek do przyprawiania potraw, sosów itp.
Źródła:
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99ta
- http://www.przyprawowy.pl/mieta.html
- https://elmaskincare.com/pl/ziola/mieta_zielona.htm