Mirt cytrynowy (Backhousia citriodora)
Rodzina: Myrtaceae Rodzaj: Backhousia Gatunek: Backhousia citriodora Inne nazwy: lemon myrtle, lemon scented myrtle, lemon scented backhousia, sweet verbena myrtle, sweet verbena tree, lemon…
Rodzina: Myrtaceae
Rodzaj: Backhousia
Gatunek: Backhousia citriodora
Inne nazwy: lemon myrtle, lemon scented myrtle, lemon scented backhousia, sweet verbena myrtle, sweet verbena tree, lemon scented ironwood, lemon scented verbena.
Mirt cytrynowy to roślina pochodząca z Australii, choć obecnie rośnie także w południowych rejonach Afryki, Europy i Ameryki Północnej. Ten krzew lub drzewko można rozpoznać po lancetowatych, czyli wąskich, wydłużonych i ostro zakończonych liściach, które zielenią się w krajobrazie tropikalnego lasu. Latem i jesienią mirt cytrynowy jest obsypany drobnymi, kremowobiałymi kwiatami, które stają się jego kolejnym znakiem charakterystycznym. Nazwa łacińska gatunku pochodzi od nazwiska Jamesa Backhouse’a: botanika, który zawędrował do Australii jako misjonarz – choć została nadana przez innego XIX-wiecznego badacza, barona Ferdynada von Muellera, który jako pierwszy opisał tę roślinę.
Zarówno nazwa botaniczna, jak i popularne określenia tej rośliny odnotowują jej najbardziej charakterystyczną właściwość, jaką jest intensywny, cytrynowy zapach. To konsekwencja wyjątkowo dużego stężenia cytralu – które przekracza nie tylko to zawarte w naturalnym olejku cytrynowym, ale i werbenowym czy cytronelowym. Warto zaznaczyć, że cytral po raz pierwszy został pozyskany właśnie z tej rośliny i jej zawdzięcza swoją nazwę. Dzięki temu niezwykłemu aromatowi mirt cytrynowy zyskał w Australii status doskonałej przyprawy, ale sam olejek eteryczny, któremu można przypisać te zapachowe właściwości, ma także walory prozdrowotne. Co więcej, olejek to tylko jeden element wewnętrznego bogactwa mirtu cytrynowego.
Surowiec: ziele cięte – mirt cytrynowy
Skład:
olejek eteryczny (w nim: cytral, cytronelal, mircen, linalol), polifenole (m.in. kwas elagowy i jego pochodne), flawonoidy (katechina), kwasy fenolowe (kwas galusowy), taniny.
Główne zastosowania:
- infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze
- stany zapalne
- przeziębienie
- nieżyt dróg oddechowych
- alergie
- pomocniczo w chorobach zakaźnych
- bóle głowy
- ogólne osłabienie
- uczucie zmęczenia
- stany depresyjne
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Jak dowiodły badania, wyciągi z ziela mirtu cytrynowego działają antyseptycznie: hamują rozwój wielu drobnoustrojów chorobotwórczych: bakterii (by wymienić chociażby gronkowca złocistego czy pałeczki okrężnicy), wirusów i grzybów. Jest za to odpowiedzialny przede wszystkim cytral, którego świeży zapach dodatkowo działa też sedatywnie: odprężająco i uspokajająco.
W zielu mirtu cytrynowego dowiedziono również obecności przeciwutleniaczy, co jest ważną informacją z perspektywy profilaktyki chorób nowotworowych. Szczególnie silnym związkiem tego rodzaju jest kwas elagowy, który jednocześnie pomaga wyciszać stany zapalne w organizmie i wspiera ogólne funkcje układu odpornościowego. Innym tutejszym antyoksydantem jest kwas galusowy, który poza wzmacnianiem właściwości antyseptycznych wyciągu wykazuje także działanie ściągające.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Rdzenna ludność Australii zna mirt cytrynowy bardzo dobrze – dodawanie liści i kwiatów do potraw nie tylko uatrakcyjniało smak sezonowych potraw, ale okazywało się także pomocne w zwalczaniu licznych dolegliwości zdrowotnych. Udokumentowano, że plemiona Aborygenów korzystały z mirtu cytrynowego, gdy dotykały ich objawy infekcji o różnym charakterze.
Dawkowanie:
Suszone ziele może być dodawane do parzonej herbaty, nada jej wówczas cytrynowy posmak i wzbogaci jej odżywcze właściwości. Podobnie można wzbogacać inne potrawy, w rodzaju zup, dań głównych, a nawet deserów.
Przeciwwskazania:
Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
https://www.drugs.com/npp/lemon-myrtle.html
https://www.purityessentialoils.com.au/lemon-myrtle-backhousia-citrodora.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750014000493
https://www.herbwisdom.com/herb-lemon-myrtle.html
https://books.google.pl/books?id=gRZjDAAAQBAJ&pg=PA117&lpg=PA117&dq=backhousia+citriodora+infusion&source
You must be logged in to post a comment.