Zielarskie Centrum Wiedzy

Moringa olejodajna (moringa oleifera) – jakie korzyści zdrowotne przynosi?

moringa oleifera
Moringa olejodajna

Rodzaj: Moringa

Gatunek: Moringa oleifera

Rodzina: Moringaceae

Synonimy: Guilandina Moringa, Hyperanthera Moringa, Moringa pterygosperma.

Inne nazwy: drzewo chrzanowe, Horseradish Tree, Drumstick Tree, Ben Oil Tree, Benzoil Tree.

Moringa olejodajna to drzewo, którego naturalnym obszarem występowania są tereny północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Gatunek ten rośnie bardzo szybko, osiągając wysokość nawet 12 metrów – przy czym sam pień mierzy około połowy metra, a resztę wysokości stanowi korona delikatnych gałązek. Gatunek ten zdradza odporność na tak niesprzyjające warunki, jak susza (o którą nietrudno w tropikalnym klimacie, w którym występuje). Drzewo to wydaje też, między kwietniem a czerwcem, biało żółte kwiaty (w niektórych regionach kwitnie dwa razy do roku). Poza tym owocuje, a jej nasiona także są wartościowe z punktu widzenia ziołolecznictwa, ponieważ tłoczy się z nich olej. Jednak to w liściach moringi znajduje się najwięcej cennych substancji bioaktywnych.

Moringa jest nazywana drzewem chrzanowym, ponieważ jej korzenie w smaku przypominają właśnie chrzan – i mają podobne właściwości przeciwzapalne, zbliżające ich działanie do antybiotyków. Ludy zamieszkujące środowisko naturalne moringi traktują tę roślinę jako popularne warzywo, przyrządzając z jej liści i owoców proste, ale wartościowe posiłki. Z uwagi na swoje wewnętrzne bogactwo, moringa bywa też określana jako The Tree of Life albo Miracle Tree.

Związki aktywne obecne w morindze:

moringina; kwercetyna; kemferol; izotiocyjaniany; glukozynolany; karbaminiany; procyjanidyny; alkaloidy indolowe; glikozydy 4 hydroksyfenyloacetamidu.

W 100 g sproszkowanych liści moringi znajduje się: 870-3,468 mg wapnia; 228-600 mg fosforu; 300-831 mg magnezu; 50 mg sodu; 300 mg potasu; 11,28 mg manganu; 2,04 mg cynku; 105 mg żelaza; śladowe ilości miedzi.

Ponadto, 25% wartości odżywczych stanowią białka, niecałe 6% kwasy tłuszczowe, prawie 38% to węglowodany, a niemal 14% to błonnik pokarmowy.

Działanie i zastosowanie

Główne zastosowania:

  •     infekcje bakteryjne
  •     stany zapalne
  •     nadciśnienie
  •     cukrzyca
  •     osłabienie
  •     niedobór substancji odżywczych
  •     awitaminoza
  •     problemy z trawieniem
  •     nadwaga
  •     astma
  •     reumatyzm
  •     szara cera

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Moringa jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Znajdują się w niej także ogromne ilości antyoksydantów (jest ich 6 razy więcej, niż w porównywalnej dawce jagód Goji, które postrzega się jako najbogatsze źródło antyutleniaczy) – związki cenne między innymi z punktu widzenia profilaktyki chorób nowotworowych czy po prostu problemu starzenia się komórek. Dzięki wszystkim tym zaletom liście moringi są w stanie zapewnić organizmowi uzupełnienie ważnych składników odżywczych, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów oraz świeży i młody wygląd ciała, a nawet uchronić je przed potencjalnie niebezpiecznymi zmianami. Inne ważne korzyści to między innymi wzmocnienie układu odpornościowego, skuteczne uporanie się z uczuciem zmęczenia. Według badań naukowych substancje zawarte w roślinie mogą działać uspokajająco i przeciwbólowo, a nawet zapobiegać problemom z pamięcią.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Liście moringi wchodzą w skład diety miejscowej ludności: sprawdziły się jako wartościowy element jadłospisu, nie tylko udoskonalający jakość odżywiania, ale też odpowiadający na wiele problemów zdrowotnych. Ludowa medycyna w Afryce wykorzystuje je do leczenia zapalenia płuc, uśmierzania dolegliwości reumatycznych, panowania nad poziomem glukozy we krwi, pielęgnowania ran czy ukąszeń jadowitych stworzeń, są też traktowane jako afrodyzjak. Na Filipinach z kolei liście moringi ceni się za ich dobroczynny wpływ na krążenie krwi, zaburzenia hormonalne i niedobory żywieniowe. Liście wykazują ponadto niezwykłe działanie przeciwbakteryjne, służąc ludziom do skutecznego oczyszczania rąk, mimo używania zanieczyszczonej wody.

Dawkowanie moringi:

Sproszkowane liście można dodawać bezpośrednio do potraw (na przykład zup, sosów, sałatek). Dopuszczalna dzienna dawka to 3,5 g liści.

Przeciwwskazania:

Ciąża i karmienie piersią.

Źródła:

  • http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_moringa.htm
  • http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Moringa+oleifera
  • https://examine.com/supplements/moringa-oleifera/#citations
Moringa - liść mielonyMoringa - liść mielony

Moringa - liść mielony

Sprawdź produkt
Bacopa monnieri (Brahmi)Bacopa monnieri (Brahmi)

Bacopa monnieri (Brahmi)

Sprawdź produkt
Ashwagandha - korzeń mielony 50gAshwagandha - korzeń mielony 50g

Ashwagandha - korzeń mielony 50g

Sprawdź produkt
Morwa biała - ciety liśćMorwa biała - ciety liść

Morwa biała - ciety liść

Sprawdź produkt
Sutherlandia - ziele cięte 50 gSutherlandia - ziele cięte 50 g

Sutherlandia - ziele cięte 50 g

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *