Zielarskie Centrum Wiedzy

Nasiona selera zwyczajnego ( Apium graveolens ) – wykorzystanie w ziołolecznictwie

s l300

Seler zwyczajny (Apium graveolens ) to gatunek roślin z rodziny selerowatych (Apiaceae ). Prawidłowa nazwa brzmi: selery zwyczajne. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce. W Polsce w stanie dzikim występuje tylko na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, czasami przejściowo dziczeje.

Seler to roślina dwuletnia. Kwitnie od lipca do września. Jest rośliną słonolubną rosnący na nadmorskich łąkach i terenach podmokłych, a także solniskach w głębi lądu. Kwitnąca łodyga osiąga wysokość do 1 m. W okresie kwitnienia łodygę porastają drobne, białe kwiatostany w formie baldachu złożonego. Liście są błyszczące, Zazwyczaj 3-sieczne, częściowo pierzaste, z ząbkowanymi krawędziami na długich nagich łodygach. Korzeń bulwiasty, spichrzowy, a owoc to rozłupka.

Zakorzeniona tradycja, a współczesność

Nasiona selera były znane i stosowane już przez starożytnych Greków i Rzymian. Za ich pomocą leczono bóle stawów, bóle reumatyczne, stany grypowe czy problemy z trawieniem. Wykorzystywano je jako środek uspokajający i nasenny. Na ich bazie sporządzano toniki i nalewki. Ponadto znalazły szerokie zastosowanie kulinarne i uważane były za afrodyzjak. Działa rozgrzewająco, wzmaga libido, rozszerza naczynia krwionośne, wzmaga ukrwienie nerek i narządów płciowych, zwiększa wrażliwość stref erogennych, co nasila odczuwanie bodźców seksualnych, podobnie jak po zastosowaniu lubczyka.

Szczególnie cennym składnikiem zawartym w nasionach selera jest apigeina. Charakteryzuje ją silne działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Przyspiesza proces zdrowienia w przypadku zapalenia torebki stawowej, redukując ilość powstających kwasów, które są odpowiedzialne za tę dolegliwość. W badaniach wykazano, że aktywne składniki nasion selera mają działanie podobne do ibuprofenu i aspiryny.

Nasiona selernasiona seleraa pomagają w walce z nadciśnieniem. Mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego (regulują produkcję soków żołądkowych, wydzielanie żółci, pracę wątroby i nerek). Wspomagają układ immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami (np. Helicobacter pyroli). Redukują ból związany z cyklem menstruacyjnym u kobiet, wspomagają wyciszenie układu nerwowego, wykazując działanie zmniejszając napięcie i obniżając poziom stresu. Spożycie nasion selera, ze względu na właściwości zasadotwórcze, poleca się w celu odkwaszenia organizmu. Mogą być również wykorzystywane do detoksu organizmu- wzmagają usuwanie zbędnych i szkodliwych metabolitów.

Podsumowując prozdrowotne działanie nasion selera wykorzystywane jest przede wszystkim we wspomaganiu leczenia stanów zapalnych różnego pochodzenia, jako środek łagodzący ból oraz bogate źródło wapnia pochodzenia roślinnego. Nasiona selera działają łagodząco na układ trawienny, wspomagają produkcję kwasów żołądkowych, regulują pracę jelit.

Działanie:

  • przeciwzapalnie, zwłaszcza przy zapaleniu stawów (reumatyzm, artretyzm)
  • przeciwbólowe
  • obniżające ciśnienie
  • uspokajające
  • zapobieganie niedoborom wapnia
  • odkwaszanie organizmu
  • detoksykacja

Surowcem farmaceutycznym są nasiona.

Surowiec dostępny jest TUTAJ:

https://www.plantago-sklep.pl/seler-nasiona.html

Bogactwo substancji czynnych

Skład:

flawonoidy (zwłaszcza apigenina),

– kumaryny,

– olejki eteryczne,

– kwas linolenowy

Sposób użycia:

Przepis na napar

1-2 łyżki rozdrobnionych nasion na szklankę wrzącej wody lub mleka; parzyć 30 minut pod przykryciem; przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance naparu.

Sposób użycia wg. protokołu Buhnera:

Buhner poleca nasiona selera w swoim protokole rozszerzony przy boreliozie w celu redukcji objawów bólowych stawów. Zaleca stosować nalewkę z nasion selera w ilości: ¼ – ½ łyżeczki 3 razy dziennie (bardzo efektywna).

Przepis na nalewkę

Nalewka na suszonych nasionach: 1:5 na alkoholu 40%, macerować przynajmniej 7 dni (owoce rozdrobnić przed zalaniem ciepłym alkoholem!!!).

Zastosowanie kulinarne:

Nasiona selera można dodawać do zup i bulionów, sosów, gulaszów i potraw mięsnych, szczególnie na bazie wołowiny lub kurczaka. Pasują także do sałatek i marynat. Są ciekawym dodatkiem do domowego chleba, wędlin i kiełbas. Zmielone nasiona mogą posłużyć jako przyprawa do soku pomidorowego lub drinka krwawa Mary. W północnych Indiach nasiona selera są popularnym składnikiem potraw typu curry i sosów chutney. Dobrze komponują się z imbirem, sosem sojowym, kurkumą, szałwią i kminkiem.

Środki ostrożności

Nasiona selera, ze względu na działanie obniżające ciśnienie krwi, nie powinny być spożywane przez osoby leczące się na nadciśnienie, bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Ze względu na brak odpowiednich badań, nie zaleca się ich kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Przeciwwskazaniem jest również alergia na seler.

Przy stosowaniu preparatów z selera nie należy opalać się i poddawać działaniu solarium.

 

Autor: Karina Rudzka

 

Źródło:

  • https://draxe.com/celery-seed/
  • https://articles.mercola.com/herbs-spices/celery-seeds.aspx
  • http://rozanski.li/1632/seler-apium-w-leczeniu-schorzen-ukladu-moczowego/
  • http://rozanski.li/731/owoc-selera-fructus-apii/
  • http://buhner.pl/ziola/nasiona-selera/
  • http://sekrety-zdrowia.org/seler-potencje-kaca-urode/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *