Papryka chili (Capsicum annum)
Rodzina: psiankowate (łac. Solanaceae) Rodzaj: papryka (łac. Capsicum) Gatunek: papryka chili (łac. Capsicum annum) Synonimy: chilli, papryka ostra Surowiec: owoc mielony Papryka jest rośliną wywodzącą się z Ameryki…
Rodzina: psiankowate (łac. Solanaceae)
Rodzaj: papryka (łac. Capsicum)
Gatunek: papryka chili (łac. Capsicum annum)
Synonimy: chilli, papryka ostra
Surowiec: owoc mielony
Papryka jest rośliną wywodzącą się z Ameryki Południowej i Środkowej. Ze względu na swoją popularność obecnie jest uprawiana w innych zakątkach świata o klimacie tropikalnym, np.
w Indiach czy w Afryce. Nazwa chili odnosi się do kilku różnych gatunków papryki, m.in. tabasco, piri-piri czy habanero. Wszystkie one znane są przede wszystkim ze swojego ostrego smaku, nadającego daniom z jej dodatkiem pikantności. Składnikiem odpowiedzialnym za poziom ostrości poszczególnych papryk jest kapsaicyna – im zawartość jej jest większa, tym większa jest jej siła. Oprócz oczywistych walorów smakowych, papryka chili jest cennym źródłem dobroczynnych składników. Obok kapsaicyny znajdują się w niej witaminy (przede wszystkim witamina C), sole mineralne, karoteny oraz flawonoidy.
Regularne jej spożywanie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, poprawia działanie układu immunologicznego. Ponieważ chili świetnie sprawdzi się, jako dodatek do wielu dań, od mięsnych po desery czekoladowe, warto wprowadzić je na stałe do naszej diety.
Działanie i zastosowanie:
- rozgrzewające
- napotne
- moczopędne
- poprawiające trawienie
- zwiększające produkcję soków żołądkowych
- przyspiesza metabolizm
- poprawia nastrój
- działa antyoksydacyjnie
- wzmacnia odporność
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Kapsaicyna, czyli jeden z alkaloidów, która jest odpowiedzialna za ostry smak papryki, działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Pobudza produkcję kwasów żołądkowych, a tym samym poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Dodatkowo działa bakteriobójczo. Zawarte w papryczkach chili flawonoidy oraz witaminy wpływają korzystnie na wzrok oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Regularne dodawanie papryki chili do spożywanych potraw wzmacnia odporność organizmu. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i napotnie, dlatego może być wykorzystana we wspomaganiu organizmu w zwalczaniu pierwszych objawów grypy czy przeziębienia.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Historia zastosowania papryki chili sięga bardzo dawnych czasów. Znana i wykorzystywana była już w starożytności. Majowie i Inkowie stosowali ją do wcierania w bolące zęby. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej, a także Afryki przypisywali jej magiczne właściwości. Uważali, że odpędza złe moce, a także przyciąga miłość i jest silnym afrodyzjakiem.
Dawkowanie:
Papryka chili nadaje się jako przyprawa do różnorodnych potraw – mięsnych, warzywnych, zup, sosów, a nawet do deserów. Jej ilość należy dopasować do własnych upodobań.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ saponiny i fenyloalkiloaminy w niej zawarte mogą przenikać do płodu lub mleka matki.
Ze względu na swoje drażniące działanie papryczek chili powinny unikać osoby z wrzodami żołądka, refluksem, stanami zapalnymi jelit i problemami z układem trawiennym.
Ze względu na duży poziom ostrości osoby nie przyzwyczajone do potraw pikantnych powinny zaczynać spożywanie papryki chili od mniejszych ilości, które stopniowo można zwiększać.
Może wywoływać piekący ból w jamie ustnej i gardle. Należy unikać kontaktu z oczami. W przypadku nadmiernego podrażnienia np. skóry dłoni lub gardła należy przepłukać np. jogurtem lub alkoholem (kapsaicyna ulega rozpuszczeniu w tłuszczach i w alkoholu).
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_chilihttp://rozanski.li/165/fructus-capsici-owoc-ostrej-papryki-w-fitoterapii/http://rozanski.li/1143/fructus-capsici-owoc-papryki-ostrej-pieprzowca/
You must be logged in to post a comment.