Zielarskie Centrum Wiedzy

Perełkowiec japoński (sophora japonica) – jakie ma zastosowanie w medycynie?

Perelkowiec japonski
Owoce perełkowca japońskiego

Rodzina: Fabaceae(=Papilionaceae) – motylkowatych
Rodzaj: perełkowiec
Gatunek: perełkowiec japoński
Synonimy: Sophora japonica
Inne nazwy: szupin japoński,

Perełkowiec japoński jest drzewem osiągającym rozmiary do 25 metrów wysokości z szeroko zaokrągloną koroną. Pochodzi z Korei i Chin, uprawiany jest w Japonii. Posiada głęboko spękaną, ciemnoszarą korę i ciemnozielone gałązki. Zółtawe lub biało-kremowe motylkowe kwiaty, długości do 30 cm  kwitną od lipca do sierpnia. Owoce w formie strączków długości 5-8 cm dojrzewają w październiku.

Składniki aktywne zawarte w perełkowcu:

witamina P, flawanoidy, rutyna, alkaloidy i fosfolipidy, izoramnetynę i genisteinę, kaempferol, polisacharydy, olejek eteryczny.

Główne zastosowania perełkowca japońskiego:

  • zakrzepowe zapalenie żył
  • zawał serca
  • miażdżyca
  • wylew do mózgu i siatkówki oka
  • krwotoki
  • żłe krążenie obwodowe
  • hemoroidy
  • pękające naczynia krwionośne
  • nadciśnienie tętnicze
  • wrzody żołądka i dwunastnicy
  • obrzęki
  • obniżą cholesterol

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Perełkowiec japoński ma spektakularne efekty w prblemach z układem sercowo-naczyniowym. Niestety z powodu niedostatecznych badań i małej ilości naukowo udukomentowanych działań, zastosowanie perełkowca w medycynie oficjalnej jest bardzo ograniczone.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie perełkowca japońskiego:

W ojczystym kraju występowania, perełkowiec znany był jako środek wzmacniający naczynia krwionośne. Pomocny był w drętwieniu i bólu nóg, redukował mrowienie i skurcze, a także pomagał przy zmęczeniu i napadach gorąca. Poza tym regeneruje i wzmacnia cały układ krwionośny i immunologiczny, uwalnia 
zastoje i poprawia krążenie, zmniejsza łamliwość i przepuszczalność naczyń, poprawia cyrkulację w warstwie przyskórnej, rozpuszcza zakrzepy żylne.

Dawkowanie perełkowca:

Napar: 1-2 łyżki surowca należy zalać 250ml wrzącej wody lub mleka i pozostawić na 
10-15min. Można dodać miodu. Pić 1 szklankę dziennie. W przypadku: przeziębienia, chorób zakaźnych pić 2-3 szklanki dziennie.
Intrakt: 1 część surowca zalać 3-5 częściami gorącego alkoholu 50-60%. Macerować 7 dni i przefiltrować. Pić 1-2 razy dziennie po 5-10ml.

Przeciwwskazania:

Kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią,a także dzieci nie powinny stosować surowca.

Perełkowiec japoński ( Sophora japonica ) pączki 50gPerełkowiec japoński ( Sophora japonica ) pączki 50g

Perełkowiec japoński ( Sophora japonica ) pączki 50g

Sprawdź produkt
Owoc perełkowca japońskiegoOwoc perełkowca japońskiego

Owoc perełkowca japońskiego

Sprawdź produkt
Chaber bławatek - kwiat 50gChaber bławatek - kwiat 50g

Chaber bławatek - kwiat 50g

Sprawdź produkt
Ashwagandha - korzeń ciętyAshwagandha - korzeń cięty

Ashwagandha - korzeń cięty

Sprawdź produkt
Krwawnik (Achillea millefolium) - kwiatKrwawnik (Achillea millefolium) - kwiat

Krwawnik (Achillea millefolium) - kwiat

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *