Perełkowiec japoński (Sophora japonica)
Rodzina: Fabaceae(=Papilionaceae) – motylkowatych
Rodzaj: perełkowiec
Gatunek: perełkowiec japoński
Synonimy: Sophora japonica
Inne nazwy: szupin japoński,
Perełkowiec japoński jest drzewem osiągającym rozmiary do 25 metrów wysokości z
szeroko zaokrągloną koroną. Pochodzi
z Korei i Chin, uprawiany jest w Japonii. Posiada głęboko spękaną, ciemnoszarą korę i
ciemnozielone gałązki. Zółtawe lub biało-kremowe motylkowe kwiaty, długości do 30 cm
kwitną od lipca do sierpnia. Owoce w formie strączków długości 5-8 cm dojrzewają w
październiku.
Skład:
witamina P, flawanoidy, rutyna, alkaloidy i fosfolipidy, izoramnetynę i genisteinę, kaempferol,
polisacharydy, olejek eteryczny.
Główne zastosowania:
- zakrzepowe zapalenie żył
- zawał serca
- miażdżyca
- wylew do mózgu i siatkówki oka
- krwotoki
- żłe krążenie obwodowe
- hemoroidy
- pękające naczynia krwionośne
- nadciśnienie tętnicze
- wrzody żołądka i dwunastnicy
- obrzęki
- obniżą cholesterol
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Perełkowiec japoński ma spektakularne efekty w prblemach z układem sercowo-naczyniowym.
Niestety z powodu niedostatecznych badań i małej ilości naukowo udukomentowanych
działań, zastosowanie perełkowca w medycynie oficjalnej jest bardzo ograniczone.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
W ojczystym kraju występowania, perełkowiec znany był jako środek wzmacniający naczynia
krwionośne. Pomocny był w drętwieniu i bólu nóg, redukował mrowienie i skurcze,
a także pomagał przy zmęczeniu i napadach gorąca.
Poza tym regeneruje i wzmacnia cały układ krwionośny i immunologiczny, uwalnia
zastoje i poprawia krążenie, zmniejsza łamliwość i przepuszczalność naczyń, poprawia
cyrkulację w warstwie przyskórnej, rozpuszcza zakrzepy żylne.
Dawkowanie:
Napar: 1-2 łyżki surowca należy zalać 250ml wrzącej wody lub mleka i pozostawić na
10-15min. Można dodać miodu. Pić 1 szklankę dziennie.
W przypadku: przeziębienia, nowotworu, choro zakaźnych pić 2-3 szklanki dziennie.
Intrakt: 1 część surowca zalać 3-5 częściami gorącego alkoholu 50-60%. Macerować 7 dni
i przefiltrować. Pić 1-2 razy dziennie po 5-10ml.
Przeciwwskazania:
Kobiety w ciązy i w okresie karmienia piersią,a także dzieci nie powinny stosować surowca.
You must be logged in to post a comment.