Podbiał pospolity (Tussilago farfara)

Rodzina: astrowate(łac. Astraceae)
Rodzaj: podbiał (łac. Tussilago)
Gatunek: podbiał zwyczajny (łac. Tussilago farfara)
Synonimy: kłobuk
Inne nazwy: kłobuk, ośla stopa, morowy korzeń, końskie kopyto, boże liczko
Surowiec: liść z upraw ekologicznych
Skład: śluz, garbniki, flawonoidy, gorycze, sterole, inulina
Podbiał jest byliną, dorastającą do ok. 25 cm. Występuje na terenie Europy i w innych rejonach półkuli północnej. W Polsce możemy go spotkać na terenach podmokłych. Wczesną wiosną zakwita, tworząc drobne, żółte kwiatostany. Młode liście podbiału są omszałe z obu stron, te starsze – tylko od spodu i podbarwione na biało, stąd nazwa rośliny. I właśnie te starsze liście są cennym surowcem zielarskim.
Działanie i zastosowanie:
Działanie ogólne
• wykrztuśne
• rozrzedzające wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych
• rozkurczowe
• działa łagodząco na układ trawienny
• przyspiesza gojenie ran
• łagodzi podrażnienia skóry
• odkażające
• antyseptyczne
• osłaniające
• przeziębienia, astma, choroby dróg oddechowych, alergie, problemy skórne, nieżyty układu pokarmowego
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Dzięki zawartości śluzu, podbiał wykazuje bardzo korzystne działanie w przypadku problemów
z górnymi drogami oddechowymi. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne, zmniejsza dolegliwości bólowe. Składniki bioaktywne liści podbiału wykazują również działanie pobudzające pracę nabłonka wyścielającego oskrzela i płuca. Jednocześnie rozrzedzają zalegającą wydzielinę. Przyspiesza i ułatwia jej odkrztuszanie i usuwanie. Duża zawartość flawonoidów wywiera działanie rozkurczowe, ułatwiając oddychanie przy problemach ze strony płuc i oskrzeli np. w przypadku astmy czy alergii, w stanach skurczowych górnych dróg oddechowych. Przyspiesza wentylacje płuc. Wspomniany wcześniej śluz ma również korzystny wpływ na pracę układu trawiennego – działa łagodząco na podrażnione jelita. Napar z liści podbiału, stosowany zewnętrznie, łagodzi podrażnienia skóry
i przyspiesza gojenie ran.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie
Podbiał jest rośliną znaną i cenioną w medycynie ludowej. Pierwotnie wykorzystywano go nie tylko, do sporządzania naparów. Młode liście podbiału spożywano w postaci sałatki. Leczniczych właściwości upatrywano również w dymie z palonych liści. Wykorzystywano go przede wszystkim jako remedium na wszelkie problemy z drogami oddechowymi – zapalenie gardła, krtani, oskrzeli czy płuc, jako środek wykrztuśny i przyspieszający rekonwalescencję.
Dawkowanie:
Napar : (2 łyżeczki surowca zalać 2 szklankami gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 4 razy dziennie po pół szklanki
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Nie może być spożywany przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Nie należy przekraczać dziennej dawki (2 łyżki suszu).
Źródła:
http://cib.umed.lodz.pl/pliki/Ro%C5%9Blinne-surowce-lecznicze-badania-makroskopowo-mikroskopowe.pdfhttp://rozanski.li/435/podbial-tussilago-farfara-linne/http://rozanski.li/180/wiosenne-porzadki-i-podbial/http://aptekarzradzi.pl/podbial/
You must be logged in to post a comment.