Pokrzywa zwyczajna
Rodzina: PokrzywowateInne nazwy: Urtica dioica Pokrzywa zwyczajna jest rośliną wieloletnią , która osiąga rozmiary do 1,5m wysokości. Cała pokryta jest parzącymi włoskami. W ziołolecznictwie…
Rodzina: Pokrzywowate
Inne nazwy: Urtica dioica
Pokrzywa zwyczajna jest rośliną wieloletnią , która osiąga rozmiary do 1,5m wysokości. Cała pokryta jest parzącymi włoskami. W ziołolecznictwie używa się ziela (liść) oraz korzenia z kłączami pokrzywy. Ziele najlepsze walory zdrowotne i smakowe ma przed i w czasie kwitnienia (maj), posiada też wtedy najwięcej witamin. Ziele jest elementem większości mieszanek przeciwartretycznych, przeciwreumatycznych, czy dermatologicznych, jak również metabolicznych (odtruwających).
Główne zastosowania:
- choroby reumatyczne
- stany zapalne układu moczowego
- zespół zimnych dłoni i stóp (zaburzenia krążenia połączone z niedokrwistością)
- osłabienie fizyczne i psychiczne
- obrzęki (po wysiłku, na tle niewydolności krążenia i nadciśnienia)
- zaburzenia przemiany materii
- kamica moczowa
- krwotoki
- przewlekłe choroby skóry
- trudno gojące się rany
- choroby trzustki
- spowolniony wzrost paznokci i włosów
- obniżona odporność
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
W XVI wieku ziele pokrzywy stosowane było w leczeniu ran, dolegliwości wątroby i wrzodów. Używana była jako środek moczopędny, pobudzający płciowo i przeciwwzdęciowy. W medycynie ludowej była popularnym środkiem przeciwreumatycznym, krwiotwórczym, przeciwobrzękowym, mleko i moczopędnym. Stare znachorki zalecały ziele pokrzywy w przypadku pobudzenia miesiączkowania (proces) , a równocześnie przeciwko nadmiernym krwawieniom miesiączkowym.
Była pomocna też w walce z gorączką.
Skład:
fitosterole ,acetofenon, acetylocholina, aglutynina, alkaloidy, kwasy: masłowy, kawowy, kumarowy, octowy, szczawiowy, fosforowy, kawoilojabłkowy, glikolowy oraz kwas linolowy i linolenowy. Kwas mrówkowy, bursztynowy, palmitynowy, pantotenowy, neochlorogenowy chlorofil, flawonoidy: kemferol, astragalina;
koproporfiryna, lektyny (0,05-0,6%), lecytyna, lignany, kwercetyna, skopoletyna (0,0001-0,01%), cholina, folacyna, histamina,serotonina, sterole: β-sitosterol (0,2-1%), stigmasterol, kampesterol oraz terpeny, violaksantyna, ksantofil, witaminy A, C, E i K, antocyjany, mono i oligosacharydy: glukoza, mio-inozytol, maltoza, rafinoza, fruktoza, galaktoza
Dawkowanie:
Napar: 2 łyżki surowca zalać 500ml wrzącej wody. Odstawić na 40min pod przykryciem,
po czym odcedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100-200ml. Stosować 2 tygodnie.
Uwaga! Po dwutygodniowej kuracji zrobić przerwę 1-3 tygodnie. Stosować maksymalnie 3 razy na kwartał.
Naparem można płukać włosy, by stały się wzmocnione i odżywione.
Odwar: 2 łyżki surowca zalać 500ml wody, gotować przez 5min. Odstawić na 30 min, po czym przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100-200ml.Stosować 2 tygodnie.
Uwaga! Po dwutygodniowej kuracji zrobić przerwę 1-3 tygodnie. Stosować maksymalnie 3 razy na kwartał.
Przeciwwskazania:
Ciąża i okres karmienia piersią.
Choroby nerek.
Źródła:
http://www.luskiewnik.pl/urtica/preparaty.htmhttp://www.czytelniamedyczna.pl/3816,wlasciwosci-lecznicze-pokrzywy-zwyczajnej-urtica-dioica-la.htm
You must be logged in to post a comment.