Rooibos – herbata (łac. Aspalathus linearis)
Rodzina: bobowate (łac. Fabaceae)
Rodzaj: aspalat (łac. Aspalathus)
Gatunek: aspalat prosty (łac. Aspalathus linearis)
Synonimy: czerwonokrzew afrykański
Inne nazwy: aspalat prosty
Surowiec: herbata z czerwonokrzewu
Rooibos jest specyficznym gatunkiem herbaty. Ma charakterystyczny, miodowy posmak (niemal pozbawiona jest garbników, odpowiedzialnych za gorzki smak herbat), nie zawiera również kofeiny. Może być spożywana przez dzieci. Delikatnie relaksuje i wycisza organizm. Jest idealna na wieczór, przed snem. Herbatę Rooibos sporządza się z liści i łodyg aspalatu prostego. Jest to roślina występująca naturalnie na terenie RPA, w górach Cederberg. Jej liście podobne są do igieł sosnowych. Kwitnie w październiku. Do przygotowania suszu używane SA brązowe i czerwone liście oraz gałązki. W swoim składzie zawiera flawonoidy, kwasy fenolowe, polisacharydy i związki mineralne.
Szukasz Rooibos?
Przejdź na stronę sklepu zielarskiego.
Setki ziół w ofercie.
Działanie i zastosowanie:
• relaksujące
• uspokajające
• antyoksydacyjne
• reguluje pracę układu pokarmowego
• poprawia perystaltykę jelit
• wycisza układ nerwowy
• wzmacnia układ odpornościowy
• wspiera funkcjonowanie wątroby i nerek
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Rooibos to herbata, która w ostatnich latach stała się napojem popularnym na całym świecie. Pochodzi z południa Afryki. Uznanie zyskała dzięki swoim niezwykłym walorom smakowym i właściwościom uspokajającym. Dzięki niewielkiej zawartości garbników pozbawiona jest charakterystycznej dla herbat czarnych i zielonych goryczy. W jej składzie nie znajdziemy również kofeiny. Może być pita przez dzieci i kobiety w ciąży. Szczególnie polecana na wieczór. Uspokaja układ nerwowy, sprzyja relaksacji i ułatwia zasypianie. Rooibos, dzięki zawartości kwasów fenolowych, działa prozdrowotnie na układ pokarmowy, reguluje pracę jelit i wspomaga proces oczyszczania organizmu. Działa ochronnie na wątrobę i nerki. Ponadto jest źródłem witaminy C oraz licznych związków mineralnych. Bogata w przeciwutleniacze – jej spożywanie poprawia ogólną odporność organizmu, a także spowalnia procesy starzenia.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Rooibos jest herbatą znaną w Republice Południowej Afryki od bardzo dawna. Od pokoleń znana i ceniona przez tamtejszą kulturę i tradycję. Rdzenni mieszkańcy RPA piją ją codziennie aby zregenerować organizm, wyciszyć po całym dniu układ nerwowy i ułatwić ciału relaks i spokojne zasypianie. Do Europy dotarła dopiero na początku XX wieku.
Dawkowanie:
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 szklanki dziennie. Napar może być również stosowany w formie okładu na zranienia i stany zapalne skóry.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Herbata Rooibos jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią (nie zawiera kofeiny, jest bogata w antyoksydanty)
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rooiboshttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rooibos-wlasciwosci-i-zastosowanie-sposob-parzenia-herbaty-rooibos_44191.htmlhttp://beszamel.se.pl/kawa-i-herbata/co-to-jest-herbata-rooibos-dlaczego-warto-ja-pic,2189/https://oherbacie.pl/rooibos-czerwonokrzew-afrykanski/http://gramzdrowia.pl/leki/ziola/czas-na-herbate-ziola-czerwona-rooibos.html
You must be logged in to post a comment.