Rumianek kwiat

Rumianek (Flos Matricariae) jest jednorocznym ziołem o silnym, charakterystycznym zapachu. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, obecnie bardzo pospolity. Surowcem lekarskim są biało – żółte, suszone koszyczki, zbierane na początku kwitnienia. Zawierają zestaw niezwykle cennych składników, dlatego są występują w wielu ziołowych mieszankach.
Skład
Flawonoidy, spiroeter, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholina, witamina C i liczne sole mineralne.
Działanie
Rumianek zawiera duże ilości olejku eterycznego, bogatego w przeciwalergiczny chamazulen. Ma właściwości przeciwzapalne oraz rozkurczające mięśnie gładkie. Przyspieszające gojenie się ran nawet u osób z cukrzycą. Neutralizuje toksyny bakteryjne, które pobudzają przemianę materii w skórze. Napar działa antyseptycznie i ściągająco. Hamuje wydzielanie histaminy.
Zastosowanie
Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Napar nadaje się do przemywania i kompresów na podrażnione oczy. Łagodzi zapalenie spojówek i uczulenia, w tym po ukąszeniu owadów. Rumianek pity regularnie leczy zaburzenia trawienne, również stany zapalne przewodu pokarmowego. Łagodzi skutki nerwicy żołądka i zespołu jelita drażliwego. Zapobiega chorobie lokomocyjnej. Ułatwia zasypianie.
Dawkowanie
Napar z łyżeczki, zalanej szklanką wrzątku. Dla dzieci polecany z mlekiem i miodem.
Przeciwwskazania
Indywidualne uczulenie, dość częste.
You must be logged in to post a comment.