Ruta zwyczajna
Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)
Rodzaj: ruta(łac. Ruta)
Gatunek: ruta zwyczajna (łac. Ruta graveolens)
Inne nazwy: ruta zielona, ruta ogrodowa, ruta ostrowonna, rutka
Surowiec: ziele
Ruta zwyczajna jest rośliną pochodzącą z rejonów Afryki Północnej i południa Europy. Obecnie jednak jest popularną rośliną uprawianą w przydomowych ogródkach na terenie całej Europy, również w Polsce. Osiąga ok. 70 cm wysokości, ma charakterystyczne pierzaste i drobne liście. Jej niewielkie, żółte kwiaty pojawiające się w okresie od czerwca do sierpnia i wydzielają specyficzny zapach.
W dawnych, ludowych wierzeniach uchodziła za roślinę symbolizującą niewinność. Była znana i ceniona w wielu kulturach. Przypisywano jej moc pochłaniana złej energii i uważano, że przebywanie w jej pobliżu poprawia nastrój i odpędza złe moce. Jeśli przyjrzymy się liściom ruty, zobaczymy na nich niewielki kropki, niby nakłute igłą – są to pęcherzyki zawierające cenne olejki eteryczne. To właśnie liście ruty zwyczajnej są wykorzystywane jako surowiec fitoterapeutyczny. Zawierają one wiele cennych substancji aktywnych, m.in. wspomniany olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, żywice i alkaloidy. Mają one dobroczynny wpływ na funkcjonowanie i odporność całego organizmu. Przede wszystkim działają rozkurczowo – zmniejszają skurcze mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych, zwiększając tym samym przepływ żółci oraz usprawniając procesy trawienia. Ponadto napar z ziela ruty pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych – uszczelnia je , zwiększa ich elastyczność i zapobiega ich pękaniu. Jest szczególnie polecany osobom borykającym się z problemami pękających naczynek i żylaków. Stosowany zewnętrznie w formie okładów, przyspiesza gojenie ran.
Działanie i zastosowanie:
- działa rozkurczowo
- wzmacnia mięśnie macicy
- wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega ich pękaniu
- przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń
- poprawia przepływ żółci, usprawnia trawienie
- działa uspokajająco
- obniża ciśnienie krwi
Dawkowanie:
Napar: 1 łyżeczką surowca zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na kwadrans. Po tym czasie odcedzić i wypijać do 2 szklanek dziennie.
Odwar: 1 łyżeczkę surowca zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu 5-10 minut. Po przestudzeniu i przecedzeniu wypijać nie więcej niż 2 szklanki dziennie.
Nalewka: 10 dkg surowca zalać 0.5 l spirytusu i odstawić w ciemnym miejscu na tydzień. Od czasu do czasu potrząsać butelką. Stosować 20-30 kropli na kieliszek wody do 3 razy dziennie.
Odwar i napar z ruty zwyczajnej może być również stosowany zewnętrznie do przemywania ran i robienia okładów.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
W trakcie stosowania ruty zwyczajnej nie należy się opalać, gdyż zwiększa ona ryzyko poparzenia skóry (ruta zwiera furanokumaryny, które zwiększają wrażliwość skóry na promienie UV).
Nie jest wskazana dla osób z niskim ciśnieniem krwi oraz z choroba wrzodową.
Ruty nie mogą stosować kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz kobiety cierpiące z powodu obfitych miesiączek.
Źródła:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=ruta+zwyczajna+magiczny
https://krokdozdrowia.com/ruta-zwyczajna-tajemnice/
http://www.gramzdrowia.pl/dr-henry-rozanski/herbs/ruta-zwyczajna-ruta-graveolens-rutaceae.html
You must be logged in to post a comment.