Zielarskie Centrum Wiedzy

Shatavari – jakie są korzyści z stosowania shatavari?

Shatavari Asparagus
korzeń shatavari

Shatavari – korzeń (łac. Asparagus racemosus )

Rodzina: szparagowate (łac. Asparagaceae)
Rodzaj: szparag (łac. Asparagus)
Gatunek: shatavari (łac. Aspargus racemosus)
Synonimy: szparag indyjski
Inne nazwy: satavar

Surowiec: korzeń mielony Shatavari

Shatavari jest roślina, która naturalnie występuje na terenie Indii, Sri Lanki i w Himalajach. Jest krewnym znanego w Polsce szparaga jadalnego, ale jednak zupełnie nie przypomina go z wyglądu. Dorasta nawet do 2 m. wysokości. Liście shatavari są zielone, podłużne i wiotkie, a kwiaty drobne, najczęściej białe. Pod ziemią zaś tworzy rozległy system korzeniowy. To właśnie korzeń szparaga indyjskiego jest jego najcenniejszą częścią. Od stuleci z jego dobrodziejstw korzysta indyjska medycyna tradycyjna (Ajurweda, Unani, Siddha). Jest symbolem płodności i sił witalnych. Korzeń shatavari to przede wszystkim bogactwo fitoestrogenów, które pozytywnie oddziałują na gospodarkę hormonalna kobiecego organizmu. Jego stosowanie reguluje cykle menstruacyjne, łagodzi dolegliwości związane z syndromem napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zmniejsza dokuczliwe objawy menopauzy, a ponadto pozytywnie wpływa na płodność. Napar z korzenia shatavari korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi podrażnienia ścian żołądka i jelit, poprawia ogólne samopoczucie i podnosi odporność organizmu. Oprócz fitoestrogenów, korzeń shatavari zawiera takie składniki bioaktywne, jak sterole, polisacharydy, flawonoidy, sole mineralne i śluz. Wszystkie wywierają pozytywny wpływ na ogólna kondycję organizmu.

Działanie i zastosowanie:

• łagodzi dyskomfort związany z PMS
• reguluje gospodarkę hormonalną kobiecego organizmu
• łagodzi stres
• zmniejsza dokuczliwe objawy menopauzy
• reguluje cykle menstruacyjne
• działa przeciwbólowo i rozkurczowo
• pozytywnie wpływa na płodność
• dodaje energii
• działa kojąco na układ pokarmowy
• podnosi odporność organizmu

Dawkowanie:

Napar: 1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie odcedzić. Wypijać 3 szklanki dziennie. Odwar: 1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. Po tym czasie napój ostudzić, następnie odcedzić. Spożywać 2-3 szklanki dziennie. Zmielony korzeń shatavari można spożywać również bezpośrednio, po posiłku 1-2 łyżeczki. Nalewka: surowiec zalać 60-70% alkoholem w proporcji 1:5 i odstawić w ciemnym miejscy na tydzień. Po przefiltrowaniu produkt jest gotowy do spożycia. Wypijać 2-3 łyżeczki dziennie rozcieńczone w wodzie lub w mleku.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Ze względu na działanie rozkurczowe, shatavari nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.

Źródła:

https://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus_racemosus https://www.medicalnewstoday.com/articles/322043.php https://examine.com/supplements/asparagus-racemosus/

Szukasz ziół z artykułu?

Shatavari ( Asparagus racemosus ) mielony korzeńShatavari ( Asparagus racemosus ) mielony korzeń

Shatavari ( Asparagus racemosus ) mielony korzeń

Sprawdź produkt
Pasuchaca (Geranium dielsianum) ziele ciętePasuchaca (Geranium dielsianum) ziele cięte

Pasuchaca (Geranium dielsianum) ziele cięte

Sprawdź produkt
Wira wira ziele cięte (Gnaphalium graveolens ssp.)Wira wira ziele cięte (Gnaphalium graveolens ssp.)

Wira wira ziele cięte (Gnaphalium graveolens ssp.)

Sprawdź produkt
Tysiącznik (Centuri herba) - ziele cięteTysiącznik (Centuri herba) - ziele cięte

Tysiącznik (Centuri herba) - ziele cięte

Sprawdź produkt
Przywrotnik - zielePrzywrotnik - ziele

Przywrotnik - ziele

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *