Spis treści
Shatavari – korzeń (łac. Asparagus racemosus )
Rodzina: szparagowate (łac. Asparagaceae)
Rodzaj: szparag (łac. Asparagus)
Gatunek: shatavari (łac. Aspargus racemosus)
Synonimy: szparag indyjski
Inne nazwy: satavar
Surowiec: korzeń mielony Shatavari
Shatavari jest roślina, która naturalnie występuje na terenie Indii, Sri Lanki i w Himalajach. Jest krewnym znanego w Polsce szparaga jadalnego, ale jednak zupełnie nie przypomina go z wyglądu. Dorasta nawet do 2 m. wysokości. Liście shatavari są zielone, podłużne i wiotkie, a kwiaty drobne, najczęściej białe. Pod ziemią zaś tworzy rozległy system korzeniowy. To właśnie korzeń szparaga indyjskiego jest jego najcenniejszą częścią. Od stuleci z jego dobrodziejstw korzysta indyjska medycyna tradycyjna (Ajurweda, Unani, Siddha). Jest symbolem płodności i sił witalnych. Korzeń shatavari to przede wszystkim bogactwo fitoestrogenów, które pozytywnie oddziałują na gospodarkę hormonalna kobiecego organizmu. Jego stosowanie reguluje cykle menstruacyjne, łagodzi dolegliwości związane z syndromem napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zmniejsza dokuczliwe objawy menopauzy, a ponadto pozytywnie wpływa na płodność. Napar z korzenia shatavari korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi podrażnienia ścian żołądka i jelit, poprawia ogólne samopoczucie i podnosi odporność organizmu. Oprócz fitoestrogenów, korzeń shatavari zawiera takie składniki bioaktywne, jak sterole, polisacharydy, flawonoidy, sole mineralne i śluz. Wszystkie wywierają pozytywny wpływ na ogólna kondycję organizmu.
Działanie i zastosowanie:
• łagodzi dyskomfort związany z PMS
• reguluje gospodarkę hormonalną kobiecego organizmu
• łagodzi stres
• zmniejsza dokuczliwe objawy menopauzy
• reguluje cykle menstruacyjne
• działa przeciwbólowo i rozkurczowo
• pozytywnie wpływa na płodność
• dodaje energii
• działa kojąco na układ pokarmowy
• podnosi odporność organizmu
Dawkowanie:
Napar: 1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie odcedzić. Wypijać 3 szklanki dziennie. Odwar: 1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. Po tym czasie napój ostudzić, następnie odcedzić. Spożywać 2-3 szklanki dziennie. Zmielony korzeń shatavari można spożywać również bezpośrednio, po posiłku 1-2 łyżeczki. Nalewka: surowiec zalać 60-70% alkoholem w proporcji 1:5 i odstawić w ciemnym miejscy na tydzień. Po przefiltrowaniu produkt jest gotowy do spożycia. Wypijać 2-3 łyżeczki dziennie rozcieńczone w wodzie lub w mleku.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Ze względu na działanie rozkurczowe, shatavari nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus_racemosus https://www.medicalnewstoday.com/articles/322043.php https://examine.com/supplements/asparagus-racemosus/