Skrzyp

Skrzyp polny ziele (Equisetum arvense) występuje głównie na terenie Europy, w Polsce na całym obszarze. To wieloletnia roślina, traktowana często jako chwast. Istnieje ponad 50 gatunków skrzypu, niektóre są trujące. Tylko skrzyp polny stosowany jest w fitoterapii. Surowcem lekarskim jest górna, zielona część zioła, która zachowuje swój kolor po ususzeniu.
Skład
Sole mineralne, związki krzemu, zwłaszcza krzemionka, flawonoidy, kwasy organiczne, saponiny, fitosterole i garbniki, witamina C, karotenoidy.
Działanie
Uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia krzepliwość krwi. Usprawnia metabolizm a poprzez działanie moczopędne usuwa toksyny z organizmu. Ma wpływ wzmacniający, przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Łagodzi bóle reumatyczne i przyśpiesza gojenie się ran. Jest źródłem dobroczynnych jonów i mikroelementów.
Zastosowanie
Skrzyp wykorzystywano w leczeniu chorób układu moczowego. Pomaga zmniejszyć opuchliznę nóg. Kąpiele w wywarze łagodzą reumatyzm i odmrożenia. Ze względu na dużą dawkę krzemu wpływa korzystnie na kondycję skóry i włosów, jest więc składnikiem wielu preparatów wspomagających ich odbudowę. W medycynie ludowej skrzypem leczono gruźlicę – krzem powoduje zwapnienie ognisk chorobowych.
Dawkowanie
Łyżkę zioła zaparzyć szklanką wrzątku.
You must be logged in to post a comment.