Sosna – pączki (Gemmae Pini)
Rodzina: sosnowate (łac. Pinaceae)
Rodzaj: sosna(łac. Pinus)
Gatunek: sosna zwyczajna (łac. Pinus sylvestris)
Synonimy: sosna pospolita
Surowiec: pączki
Skład: olejek eteryczny, substancje żywicowe i goryczowe, garbniki, witamina C
Sosna zwyczajna to najpopularniejsza europejska sosna. Rośnie w klimacie umiarkowanym. Dorasta do ok. 40 m. pień pokryty jest grubą, bruzdowatą korą. Jej igły są zielone o ostrym zakończeniu, długości do 7 cm. Charakteryzują ja niewielkie, jajkowate szyszki z krótkimi szypułkami.
Działanie i zastosowanie:
• wzmacniające
• rozgrzewające
• wspomagające pracę układu immunologicznego
• ułatwiające odkrztuszanie
• oczyszczające
• odkażające
• przy przeziębieniach i stanach zmniejszonej odporności
• do przemywania ran i stłuczeń
• reumatyzm, nerwobóle, problemy skórne
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Paczki sosny, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, działają bakteriobójczo i odkażająco. Za ich najcenniejszy składnik, uważany jest olejek eteryczny. Wykazuje on działanie antyseptyczne, napotne i wykrztuśne. Stymuluje organizm do walki z chorobą, pobudzając do pracy układ odpornościowy. Pączki sosny są również bogatym źródłem witaminy C. Składniki bioaktywne pączków sosny rozrzedzają wydzielinę zalegająca w płucach i oskrzelach, przyspieszają jej usuwanie. Ponadto wykazują działanie rozkurczowe, ułatwiają oddychanie. Napar z pączków sosny działa silnie żółciopędnie i wspomaga usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych substancji. Wzmacnia krążenie krwi, zwiększa wydalanie moczu i potu, działa przeciwgorączkowo. Stosowany zewnętrznie na skórę, przyspiesza gojenie ran oraz działa przeciwbólowo.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Prozdrowotne właściwości sosny znane są już od wieków. Jako surowiec wykorzystywano nie tylko jej pączki, ale i kwiaty, pędy, szyszki czy igły. Za jej pomocą leczono np. szkorbut. Już w starożytności zalecano spacery wśród sosen i wdychanie jej żywicznego zapachu, aby poprawić kondycję organizmu. Jej walory doceniali nie tylko Europejscy medycy, ale i uzdrowiciele Indian Ameryki Północnej. Zalecana była w szczególności w czasie przeziębień, grypy, zapaleń oskrzeli.
Sposób użycia:
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 szklanki dziennie.
Nalewka: (surowiec zalany alkoholem etylowym 60% w proporcji 1:5, gotowy do spożycia po
2 tygodniach) 2-4 łyżeczek na dzień, można stosować zewnętrznie.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Ze względu na brak badań, nie zaleca się stosowania kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_zwyczajnahttp://rozanski.li/1706/gemmae-pini-paczki-sosny/http://mannazziemi.pl/index.php/2017/02/12/sosna-krolowa-polskich-lasow-zielarskich-apteczek/
You must be logged in to post a comment.