Spirulina (Arthrospira platensis)
Spirulina jest nazwą handlową alg zielonych, należących do tzw. cyjanobakterii lub inaczej sinic. Te jednokomórkowe organizmy przyjmują kształt spirali i właśnie od niego pochodzi nazwa. Spirulina jest naturalnym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużą ilość białka (aż 57%) i żelaza. Ponadto w jej składzie znajdziemy chlorofil, karotenoidy i składniki mineralne. Ze względu na swoje właściwości polecana jest sportowcom i osobom pracującym umysłowo, jako suplement codziennej diety. Powinny po nią sięgnąć również osoby starsze, alergicy, osoby w trakcie rekonwalescencji po przebytych chorobach, a nawet dzieci, gdyż wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu i wzmacnia odporność.
Ma ona status tzw. superfood, czyli pokarmu, który zawiera niemal wszystkie podstawowe składniki odżywcze.
Działanie i zastosowanie:
• spirulina stanowi bogate źródło białka, szczególnie zalecana osobom pracującym fizycznie i sportowcom
• działa odżywczo (pomaga przy przemęczeniu i osłabieniu organizmu)
• wspomaga detoksykację organizmu
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
• działa antyoksydacyjnie
• obniża ciśnienie tętnicze
• wzmacnia odporność organizmu
• jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, pomaga w walce z anemią
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
W spirulinie drzemie całe bogactwo składników bioaktywnych o dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie całego organizmu. Przede wszystkim, dzięki dużej zawartości białka, stanowi istotny suplement diety dla sportowców czy osób będących na diecie wegańskiej. Żelazo zawarte w spirulinie jest bardzo dobrze wchłaniane, dużo lepiej niż to pochodzące np. z mięsa. Dlatego też jej stosowanie korzystnie wpływa na organizm osób borykających się z problemem anemii. Dzięki zawartości karotenoidów, witamin i soli mineralnych stymuluje układ immunologiczny i poprawia odporność organizmu. Może być podawana dzieciom. Składniki takie, jak chlorofil czy fikocyjanina, które również znajdziemy w algach zielonych, działają antyoksydacyjnie i spowalniają procesy starzenia. Zaś kwas gamma-linolenowy (GLA) pomaga zwalczać zły cholesterol i utrzymać na właściwym poziomie ten dobry. Spirulina wpływa pozytywnie na cały organizm, pomaga również w zwalczaniu alergii.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Spirulina znana była już przed wiekami. Z jej dobroczynnych właściwości korzystali między innymi Aztekowie, a także ludność Afryki. Stosowano ją jako element codziennej diety i dodatek do różnorodnych potraw.
Dawkowanie:
1 łyżeczka na dzień, to dawka, od której należy rozpocząć przyjmowanie spiruliny. Należy pamiętać, aby popić ją dużą ilością letniej wody. Spirulinę można również wykorzystywać, jako dodatek do zup, sosów i innych potraw. Ma słonawy, grzybowy posmak.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Spirulina jest produktem bezpiecznym, może być przyjmowana przez dzieci i osoby starsze.
Źródła:
http://www.filozofiazdrowia.com/spirulina-suplement-xxi-wieku/https://pl.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietetyka)http://rozanski.li/192/spirulina-i-blogdesk/http://www.rozanski.ch/cyanophyta.htm
You must be logged in to post a comment.