Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

baner plantago

Szałwia czerwona (Salvia miltiorrhiza)- wykorzystanie w fitoterapii

Szałwia czerwona (Salvia miltiorrhiza) – szałwia ta zwana jest też czerwonokorzeniową lub chińską, a Chińczycy nazywają ją dan shen lub…

...

Szałwia czerwona (Salvia miltiorrhiza) – szałwia ta zwana jest też czerwonokorzeniową lub chińską, a Chińczycy nazywają ją dan shen lub tan shen. Jest to roślina należąca do rodziny jasnowantych Lamiaceae pochodząca ze wschodniej Azji. Rośnie w jasnych lasach, na słonecznych stokach i nad brzegami wód, na wysokości od 100 do 1200 m.n.p.m.

Szałwia czerwona osiąga 30-60 cm wysokości. Należy do rodziny wieloletnich bylin, posiada korzenie o czerwonej barwie. Posiada  niebiesko-fioletowe kwiaty, liście  kształtu owalnego, drobno ząbkowane. Cechą charakterystyczną kwiatów jest duża, wystająca górna warga z cienkim, ciemnofioletowym kolcem. Owocami szałwii są nasiona – niełupki. Roślina kwitnie od czerwca do września.

 

Zakorzeniona tradycja, a współczesność

Szałwia czerwona jest jednym z podstawowych elementów Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Stosują ją także Japończycy. Korzeń szałwii ceniony jest w Azji za wspomaganie układu sercowo-naczyniowego, co pokrywa się z jego zastosowaniem w naturalnej medycynie Zachodu. Na terenie Chin dodaje się go do naturalnych kosmetyków i preparatów mających pielęgnować skórę twarzy i ciała. Z dawien dawna korzeń szałwii zalecany był pacjentom, którzy przeszli  zawał serca lub cierpieli na chorobę wieńcową, hipercholesterolemię, nadciśnienie i miażdżycę. Korzeń szałwi czerwonej wykorzystywano także w celu uregulowania lub wywołania zanikającej menstruacji.

Preparaty z zawartością szałwi są współcześnie wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości, zwłaszcza serca i naczyń krwionośnych, np. przy miażdżycy czy palpitacji serca. Szałwia czerwona ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające oraz przeciwwirusowe.

 

Korzeń salvia

Właściwości zdrowotne:

– wzmacnia serce, pomaga uregulować jego rytm i chroni je przed uszkodzeniami,
– wspomaga prawidłowe krążenie krwi w tętnicach i naczyniach włosowatych,
– pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu- zapobiega sklejaniu się płytek krwi i zwężaniu się światła naczyń krwionośnych,
– pomaga w utrzymaniu zdrowego ciśnienia tętniczego
– wspiera pracę wątroby i działa hepatoochronnie
– pomaga uregulować menstruację- przy nieregularnych, skąpych miesiączkach lub ich braku
– zewnętrznie pomaga w leczeniu łuszczycy, trądziku i egzemy
– szałwii zawierają substancje czynne, które mogą być wykorzystane w leczeniu choroby Alzheimera

 

Buhner poleca Salvia miltiorrhiza w swoim protokole rozszerzonym przy boreliozie w celu redukcji objawów neurologicznych, demielinizacji neuronów, słabości mięśni i problemach kardiologicznych. Jest to zioło, które przenika barierę krew mózg zalecane dla osób chorych na padaczkę jak i z wszystkimi neuroproblemami w tym i neuroboreliozą, neurobrucellozą czy też neurobartonellą.

Surowcem jest korzeń szałwii. Ma gorzki smak. Surowiec w postaci suszu dostępny jest TUTAJ.

Szałwia czerwona korzeń

Bogactwo substancji czynnych

Korzeń szałwi czewronej zawiera substancje biologicznie czynne do których należą: tanszinony nprzynależace do diterpenów, kwasy fenolowe, flawonoidy, di- i triterpenoidy, steroidy, kwas salwianolowy B i kwas rozmarynowy.

Przepis na odwar

1-2 łyżeczki korzenia należy zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować od 5 do 10 minut na wolnym ogniu. Pić 2-3 razy na dzień po szklance.

Przepis na nalewkę
Zmielony korzeń zalać alkoholem 40-70% w proporcji 1:5. Macerować 14 dni. Zażywać po 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie.

 

Środki ostrożności

Szałwi czerwonej nie należy w trakcie ciąży i podczas menstruacji. Z racji właściwości mogących nasilać krwawienia korzenia szałwi nie zaleca się  osobom, u których występują krwotoki, krwioplucie, krwiomocz, zaburzenia krzepnięcia krwi. Ważnym jest aby nie stosować szałwii czerwonej w okresie przed i pooperacyjnym. Nie stosować w połączeniu z lekami przeciwzakrzepowymi, przeciwpłytkowymi, a także digoksyną gdyż szałwia może nasilać ich działanie.

Podanie nalewki może spowodować świąd, ból żołądka lub osłabienie apetytu.

 

Autor: Karina Rudzka

 

Źródło:

– wikipedia/wiki/Salvia_miltiorrhiza
– herbs2000/herbs/herbs_dan_shen.htm
– postepyfitoterapii/wp-content/uploads/2016/02/pf_2015_263-267.pdf -Próby zastosowania szałwii w leczeniu zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera
– zdrowie.senior/ :”Zioła w służbie zdrowiu – szałwia czerwona na zakrzepicę i choroby oczu oraz skóry”
– zdrowiebeztajemnic/tag/szalwia-czerwona/ : „Medycyna klasyczna vs naturalne substancje, a padaczka i jej leczenie”

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *